Μενού
Toyrkia - soyidia
Τουρκία - Σουηδία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Απάντηση στα όσα τις επιρρίπτει τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία  έδωσε η σουηδική κυβέρνηση, μετά και το «μπλόκο» που έχει στήσει η Άγκυρα για την είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η χώρα του εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι συμβιβασμοί σε ό,τι αφορά στην ελευθερία της έκφρασης δεν αποτελούν μέρος του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Αλλά μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία κατά της Τουρκίας και κατά του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό Δανοσουηδό πολιτικό στη σουηδική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, οδήγησαν την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει θέσει τώρα την προοπτική να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αλλά όχι και της Σουηδίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TT είπε ότι «η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν.