Μενού
korani
O Ράσμους Παλουντάν | Twitter
  • Α-
  • Α+

Μία νέα διάσταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, σχέσεις που οξύνθηκαν μετά και το κάψιμο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων, από ακροδεξίο στη Στοκχόλμη έρχονται να δώσουν με δημοσιεύματά τους τα γερμανικά ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του περιστατικού, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε την τριμερή διάσκεψη που αναμένεται να γινόταν μεταξύ της χώρας του και των δύο Σκανδιναβικών χωρών (σ.σ. Σουηδία και Φινλανδία) για την ενταξιακή τους πορεία στο ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό σημειώθηκε έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη. Ο γερμανικός Τύπος έρχεται να εντάξει στην όλη υπόθεση μία νέα εκδοχή, κάνοντας λόγο για «ρωσικό δάκτυλο» πίσω από το κάψιμο του Κορανίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Παντελή Βαλασόπουλο, οι Γερμανοί βλέπουν ρωσική προβοκάτσια πίσω από αυτές τις ενέργειες και πιο συγκεκριμένα με ακροδεξίους, που έχουν σχέσεις και στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Την αρχή στα δημοσιεύματα έκανε η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» η οποία αναφέρει ότι ο ακροδεξίος που έκαψε το Κοράνι διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσία. «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Μόσχα έχει εμπλοκή στις πρόσφατες προκλήσεις στη Στοκχόλμη και ο Ερντογάν προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες στη Μόσχα, αρνούμενος να υπογράψει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι ο συγκεκριμένος ακροδεξιός είχε επαφή με δημοσιογράφους του κρατικού μέσου του Κρεμλίνου, «Russia Today», από το οποίο και φέρεται να πήρε και χρήματα.