Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αδιάλλακτη φαίνεται πως είναι η στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ειδικά μετά τα όσα έγιναν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ακροδεξιός πυρπόλησε το ιερό βιβλίο του Κορανίου. «Η Τουρκία εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική, τις ενέργειες στην Ευρώπη, ειδικότερα σε σκανδιναβικές χώρες» ανέφερε o Τούρκος πρόεδροςσχετικά με τα νεότερα περιστατικά.

«Η Τουρκία αναμένει "ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας", δήλωσε ο Ερντογάν, προτρέποντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο τριμερές μνημόνιο», ανέφερε. Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εφόσον επιτρέπει επιθέσεις εναντίον του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, του Κορανίου, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ακύρωσε και τη συνδιάσκεψη της χώρας του με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα πούμε ναι στη (Σουηδία) για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο εσείς επιτρέπετε το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, να καίγεται, να σκίζεται, και αυτό να γίνεται με (την έγκριση) του προσωπικού ασφαλείας σας», ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο πρόσφατο κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στην Στοκχόλμη.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά για τη Σουηδία», δήλωσε, σηματοδοτώντας μια προθυμία για τη στήριξη της υποψηφιότητας του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας χωριστά από την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν αφότου ο Δανο-σουηδός εξτρεμιστής Ράσμους Παλουντάν έκαψε την περασμένη εβδομάδα αντίτυπα του Κορανίου σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, την πρώτη έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη και αργότερα μπροστά από ένα τζαμί στη Δανία. Ο Παλουντάν δήλωσε επίσης ότι θα προχωρεί στο κάψιμο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων κάθε Παρασκευή μέχρι να γίνει δεκτή η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.