Μενού
seismos_tourkia
Η συνοικία - φάντασμα στην Αντιόχεια | @serbestiyetweb
  • Α-
  • Α+

Τρία 24ωρα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα αρχίζουν να αργοσβήνουν. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Τρίτης (7/2), τρία άτομα επικοινώνησαν με τηλέφωνο μέσα από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που γκρεμίστηκε. Πρόκειται για έναν πατέρα με δύο παιδιά και έκτοτε τα συνεργεία διάσωσης κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους σώσουν.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται μεν στους ανθρώπους αλλά δεν αφήνουν στην τύχη τους και τα κατοικίδια ζωάκια που βρίσκουν μπροστά τους. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 12.000 τον αριθμό των νεκρών, σε Τουρκία και Συρία. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 20.000 νεκρούς. Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

 

«Μπορεί να έχουμε μετασεισμούς έως 6,8 Ρίχτερ»

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης υπογραμμίζει ότι «μπορεί να έχουμε μετασεισμούς έως και 6,8 Ρίχτερ». Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και παραπάνω και τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείονται και οι διπλές δονήσεις, τόσο από τον κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον αρχικό κύριο σεισμό όσο και από ένα δεύτερο παρακλάδι που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής σεισμολογίας τόνισε ότι στην περιοχή εφάπτονται οι πλάκες της Αραβίας και της Ανατολίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Αναφορικά με το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό αυτό σεισμό, ο Μανώλης Σκορδίλης τόνισε ότι σε τέτοιες συνθήκες πάντα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όμως, ευτυχώς, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να επηρεάζεται η χώρα μας, το Αιγαίο ιδιαίτερα, ή η Κύπρος.