Μενού
soyidia - finlandia - NATO
Σουηδία - Φινλανδία στο ΝΑΤΟ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Νέο μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έστειλαν νωρίτερα, σήμερα, Ελσίνκι και Στοκχόλμη, με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, να αναφέρει ότι προχωρά «χέρι-χέρι» με τη Σουηδία για την ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία, όμως η απόφαση για την επικύρωση των αιτημάτων τους εξαρτάται από την Τουρκία. Στην ουσία ο κ. Νιινίστο ρίχνει το «μπαλάκι της πίεσης» στην Άγκυρα σχετικά με τις αποφάσεις, που πρέπει να λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η Σουηδία αντιμετωπίζει απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξής της ασκώντας βέτο. Ωστόσο, τα πράγματα ίσως αλλάξουν μετά και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποφάσισε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Ελσίνκι και Στοκχόλμη αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων – όπως τα χαρακτηρίζει – και ζητά την έκδοσή τους ως ένα βήμα για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Προχωράμε χέρι-χέρι σε ό,τι αφορά τα πράγματα που βρίσκονται στα χέρια μας», είπε ο Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό και τον Νορβηγό πρωθυπουργό αλλά «η επικύρωση δεν είναι στα χέρια μας».

«Θα προχωρήσει και χωρίς τη Σουηδία»

Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, τα όσα είπε ο Νινίστο σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία. Ειδικότερα, στις νέες του δηλώσεις κράτησε μία γραμμή απόστασης από το Στοκχόλμη αναφέροντας ότι η «Φινλανδία θα προχωρήσει στην ένταξή της στη Συμμαχία μόλις εγκριθεί, ακόμη και αν η αίτηση της Σουηδίας καθυστερήσει». Ο Φινλανδός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν αυτό εγκριθεί από τη φινλανδική Βουλή, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου.

Μόλις τα κοινοβούλια των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ επικυρώσουν το αίτημα, η Φινλανδία θα γίνει μέλος, ακόμη και αν καθυστερήσει η ένταξη της Σουηδίας. «Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν τη Φινλανδία, θα είμαστε, όπως έχουμε ζητήσει, μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA