Μενού
nauagio-prosfygon-italia
Προσφυγικό ναυάγιο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 60 είναι οι νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες του ναυαγίου που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα κοντά στις ακτές της Καλαβρίας, στην Ιταλία, σύμφωνα με τον νεότερο προσωρινό απολογισμό. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, διασώθηκαν 80 άνθρωποι.

«Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθούν οι βοήθειες, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι. «Πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις, και αυτό δεν προϋποθέτει μόνο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών. Ελπίζω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ένα ιταλικό νάζι», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

https://twitter.com/localteamtv/status/1629860989263904768?s=20

Οι γιατροί, κοντά στον Κρότωνα, που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος. Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη πριν τέσσερις ημέρες. 22 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (11 είναι ανήλικα) και τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στη νέα αυτή τραγωδία των «απελπισμένων της θάλασσας», κοντά στην πόλη του Κρότωνα, έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά, και ένα νεογέννητο παιδί. Οι πρώτες βοήθειες σε μετανάστες και πρόσφυγες (με καταγωγή, κυρίως, από Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν) παρασχέθηκαν από την ιταλική οικονομική αστυνομία, η οποία διέσωσε πενήντα ανθρώπους. Τα ταχύπλοά της συνεχίζουν τις έρευνες, σε αναζήτηση τυχόν επιζώντων, ενώ στους διασωθέντες παρέχεται ιατρική φροντίδα από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.