Μενού
finlandia - nato
Φινλανδία στο ΝΑΤΟ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Φινλανδία βρίσκεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα βήμα πριν από την ένταξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ), καθώς ένα από τα εμπόδια για την ένταξή της, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας. Η δήλωση, που έκανε ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, έγινε μετά και τη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, στην Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, σε ερώτηση που του έγινε (σ.σ. Ερντογάν) από δημοσιογράφο σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της Φινλανδίας στην Τουρκία αύριο, Παρασκευή (15/3) και για το αν το θέμα θα διευθετηθεί, απάντησε: «Αν θέλει ο Θεός, με το καλό. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον που μας αναλογεί, θα τηρήσουμε τον λόγο μας για αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Την Παρασκευή θα συναντηθούμε με τον κ. Πρόεδρο και θα τηρήσουμε τον λόγο μας».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, η θετική δήλωση του Τούρκου Προέδρου ενδέχεται να προέκυψε εξαιτίας της προόδου στις συνομιλίες των δύο χωρών (σ.σ. Τουρκίας και ΗΠΑ) για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών, τύπου F-16. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το θέμα για την ένταξη τόσο της Φινλανδίας, όσο και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να κλείσει μετά και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες και είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου. Η πρόθεση του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, είναι η Φινλανδία να μπει στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και για τη Σουηδία... βλέπουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.