Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκεται η Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς αφού στις 14 Μαΐου θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές. Μετά από 20 χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με χαμηλότερα ποσοστά από αυτά της αντιπολίτευσης και φαίνεται πως ρυθμιστής στις εκλογές αναμένεται να είναι το κουρδικό κόμμα. Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι φιλικά προσκείμενες στην αντιπολίτευση, την βγάζουν μπροστά δέκα με δεκατρείς μονάδες, κι αντίστοιχα οι δημοσκοπήσεις του Ερντογάν βγάζουν αυτόν μπροστά.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι δύο πλευρές είναι στο 43 – 44% και το 10% που είναι στην μέση, είναι το κουρδικό κόμμα. Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, έκανε την εξής εκτίμηση μιλώντας στο MEGA: «Νομίζω μετά τις εκλογές η Τουρκία θα μπει σε μία μεγάλη περίοδο αναταράξεων κι ίσως σε αυτό ποντάρει πια ο πρόεδρος της Τουρκίας».

«Θα τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει το σύστημα και η Προεδρική Δημοκρατία θα γίνει Προεδρευόμενη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ως ισχυρό πόλο έναν πρωθυπουργό, αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που έτσι φαίνεται. Άρα, δημιουργείται μία ευκαιρία να επανέλθει ο κ. Ερντογάν ως υποψήφιος πρωθυπουργός πια», εξήγησε. 

Στην συνέχεια τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος: «Θα πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα: η αντιπολίτευση πολύ δύσκολα συνεννοείται μεταξύ της. Το δεύτερο είναι όποια αλλαγή έρθει στην Τουρκία θα χρειάζεται την υποστήριξη από το κόμμα του κ. Ερντογάν, ο οποίος μπορεί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος να χάνει, το κόμμα του όμως στις βουλευτικές εκλογές φαίνεται να έρχεται πρώτο. Άρα, η Τουρκία μετά τις εκλογές φαίνεται να μπαίνει σε θολά νερά, μετά τις προεδρικές εκλογές».

Ερωτηθείς ο διεθνολόγος τι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα, εκλογή Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, απάντησε χαρακτηριστικά «είναι οι δύο όψεις του κοινού νομίσματος, δεν πρόκειται να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όποιος κι αν εκλεγεί». Σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κι αν μπορεί η Τουρκία να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα από αυτό ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα γιατί αυτό είχε προεξοφληθεί, αλλά τόνισε «όλο το παιχνίδι είναι για την Σουηδία».