Μενού
  • Α-
  • Α+

Βαρύ είναι το κλίμα για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ετοιμάζεται για εκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Όπως επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι 9% πίσω στις δημοσκοπήσεις ενώ τον παρομοιάζουν με «καράβι που βουλιάζει». Όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης (21/3) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο, ο τουρκικός Τύπος αναλύει την κατάσταση στη γειτονική Τουρκία.

Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Korkusuz» τονίζει ότι με μια ώρα εργασίας στην Τουρκία μπορεί κάποιος να αγοράσει 15 αυγά, ενώ στη Γερμανία, με μια ώρα εργασία μπορείς να αγοράσεις 2 λίτρα γάλα, 18 αυγά, 600 γραμμάρια κιμά και ένα κιλό μπανάνες. Το ρεπορτάζ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τέρμα τα ψέματα. Εμείς ζηλεύουμε την Ευρώπη».

Η αντιπολίτευση είναι 9 μονάδες μπροστά

Από την πλευρά της η εφημερίδα Bir Gun αναφέρει στον τίτλο της ότι «το καράβι βουλιάζει και ψάχνουμε επιβάτες στην κυβερνητική παράταξη» με αφορμή ακόμη ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο είχε στα πλάνα του να επαναφέρει, αν επανεκλεγεί, στο υπουργείο οικονομικών της χώρας έναν άνθρωπο που άφησε θετικό στίγμα στο παρελθόν και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μεχμέτ Σιμτσέκ. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, ο Σιμτσέκ αρνήθηκε στον Ερντογάν τη θέση, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο της χώρας.Παράλληλα, η εφημερίδα, σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί δίνει 9 μονάδες προβάδισμα στον Κιλιντσάρογλου που συγκεντρώνει το 54,23%, ενώ ο Ερντογάν το 45,77.

CNN Turk: Θα στρατιωτικοποιήσουν τα νησιά στο Αιγαίο κι αυτό είναι παράνομο

Την ίδια ώρα τα τουρικά ΜΜΕ πάντως, συνεχίζουν να αναλύουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι τα τεθωρακισμένα θα εξοπλίζουν τα νησιά, «γεγονός που είναι παράνομο». Στο ρεπορτάζ του το CNN Turk αναφέρει: «H Ελλάδα το 2022 μέσω του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ζητήσει την αγορά αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων. Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση αυτών των οχημάτων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα πληρώσει 286 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τα οχήματα αυτά θα αυξήσουν την στρατηγική ασφάλειας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως έγινε η αγορά εκατοντάδων τεθωρακισμένων όπως και 65 αμφίβιων επιθετικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

»Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ισχυρίστηκε πως αυτή η αγορά δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στρατηγικής με την Τουρκία. Όμως αυτά τα οχήματα θα μεταφερθούν στα ελληνικά νησιά. Όμως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη. Όπως και ο ισχυρισμός της Ελλάδας πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα 12 μιλίων, δέχεται επικρίσεις από την άποψη του διεθνούς δικαίου.