Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ της επανένταξης το ταχύτερο δυνατόν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να αντιταχθεί σε όσα προωθεί η Κίνα.

«Πιστεύω αληθινά πως πρέπει να επιστρέψουμε στην UNESCO», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

«Όχι για να τής κάνουμε δώρο, αλλά επειδή αυτά που γίνονται σ’ αυτήν έχουν σημασία», πρόσθεσε, επικαλούμενος ιδίως τις συζητήσεις στην οργάνωση με έδρα το Παρίσι για την τεχνητή νοημοσύνη, για την παιδεία...

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την UNESCO το 2018, επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίποινα επειδή πήρε «αντιισραηλινή» θέση, σύμφωνα με την κυβέρνησή του. Είχαν ήδη αναστείλει την καταβολή των χρηματικών συνεισφορών τους σε αυτή το 2011, όταν έγιναν μέλη της οι Παλαιστίνιοι.

«Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην UNESCO», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ «εμείς δεν βρισκόμαστε καν στο τραπέζι. Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε», επέμεινε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2024 που κατατέθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο προς εξέταση και έγκριση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA