Μενού
poytin
Βλαντίμιρ Πούτιν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην Γιακουτία, στις εσχατιές της Ρωσίας, εκεί που οι πάγοι δεν λιώνουν ποτέ, οι Ρώσοι διατηρούν το θησαυροφυλάκιο σπόρων, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου ή φυσικών καταστροφών να υπάρξει ζωή και μετά τον... Αρμαγεδδώνα. Οι εγκαταστάσεις, βρίσκονται 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους διατηρούνται σπόροι για τις βασικές καλλιέργειες, όσπρια και σιτηρά. Η διάρκεια ζωής των σπόρων υπολογίζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στα 40 χρόνια.

Οι Αμερικανοί, έχουν αντίστοιχο θησαυροφυλάκιο, στο οποίο διασώζονται 1,2 εκατομμύρια σπόροι. Η Ρωσία από την πλευρά της, «κληρονόμησε» από την ΕΣΣΔ 450 σπόρους, καθώς το θησαυροφυλάκιο υφίστατο και κατά τον ψυχρό πόλεμο, αλλά και παλαιότερα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο διέταξε να φυλαχθούν άλλο ένα εκατομμύριο σπόροι στο εν λόγω θησαυροφυλάκιο που βρίσκεται στο παγωμένο Γιακούτσκ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το θησαυροφυλάκιο της Ρωσίας είναι το πιο φθηνό παγκοσμίως, γιατί υπάρχουν οι πάγοι και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εγκαταστάσεις για να διατηρούνται, μιας και η φύση κάνει τη δουλειά από μόνη της.

Για την ιστορία και σε περίπτωση που ανησυχείτε τι θα απογίνουμε αν επιβιώσουμε από τα παραπάνω, υπάρχει ένα παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο στη Νορβηγία στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες.