Μενού
ntonalnt tramp
Ντόναλντ Τραμπ | AP
  • Α-
  • Α+

Για δείπνο μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια, πήγε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τη χθεσινή απόφαση μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης που αποφάσισε η εισαγγελία του Μανχάταν. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με δικηγόρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να οργανωθεί η «παράδοσή του» ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, επισημοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πως πράγματι του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση της της καταβολής 130.000 δολαρίων προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Το δείπνο έλαβε χώρα, όπως αναφέρει το New York Post, στο σπίτι που διατηρεί στην πολιτεία της Φλόριντα ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να κατέφυγε στα αγαπημένα του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να εκφράσει την αντίδρασή του στην απόφαση της εισαγγελίας. Συγκεκριμένα, στις 2:20 το πρωί (σ.σ. τοπική ώρα) έγραψε «πόσο λυπηρό», αναδημοσιεύοντας και μία ψηφοφορία, όπου η πλειοψηφία των οπαδών του αναφέρει ότι το κίνητρο της δίωξης του είναι πολιτικό και όχι δικονομικό. Μεταξύ άλλων, έγραψε και στις 3 το πρωί και για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας «πού είναι ο Χάντερ»;

anartisi tramp
Ανάρτηση Τραμπ | New York Post
anartisi tramp
Ανάρτηση Τραμπ | New York Post

Τι έγινε στο δείπνο

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι οι Αρχές της πολιτείας του δε θα προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσής του, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τους νόμους του ομοσπονδιακού κράτους. Σε φωτογραφίες, που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται προσκεκλημένοι του Τραμπ να τον χειροκροτούν τη στιγμή που φτάνει με τη σύζυγό του στον χώρο.

Σε άλλες φωτογραφίες φαίνεται ο Τραμπ μαζί με τη Μελάνια να κάθονται σε ένα στρογγυλό τραπέζι παρέα με φίλους τους, οι οποίοι και ευχήθηκαν τα «καλύτερα» στον Ρεπουμπλικανό πολιτικό στη δικαστική υπόθεση. Ο Τραμπ, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, έμεινε στο δείπνο μέχρι αργά το βράδυ, όπου και αναδημοσίευσε αναρτήσεις άλλων πολιτικών, που τον στηρίζουν στην άσκηση της ποινικής δίωξης. 

Τα τρία σενάρια μετά τη δίωξη

Οι εισαγγελείς επικοινώνησαν χθες το βράδυ με τους δικηγόρους του Τραμπ για να ορίσουν την ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης για να ενημερωθεί επισήμως για το κατηγορητήριο εναντίον του. Αν αρνηθεί, ενδέχεται να συλληφθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί από την πολιτεία της Φλόριντα, όπου ζει, στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις έχει ήδη δηλώσει στο Twitter ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος, αν και το Σύνταγμα του απαγορεύει να αντιταχθεί στην έκδοση του Τραμπ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος έχει δεχθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Θα φωτογραφηθεί, θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα τον ρωτήσει αν δηλώνει ένοχος ή αθώος: είναι βέβαιο ότι θα δηλώσει ‘αθώος’», εκτίμησε ο Καρλ Τομπίας καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Και μετά;

Είναι πιθανό οι δικηγόροι του Τραμπ να ξεκινήσουν μια προσπάθεια να ακυρωθεί το κατηγορητήριο εναντίον του. Αν δεν τα καταφέρουν, υπάρχουν τρία σενάρια:

  • οι κατηγορίες ενδέχεται να αποσυρθούν. Αυτό συμβαίνει συχνά και πολλές φορές συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων από έναν νέο εισαγγελέα. Αλλά αυτό είναι λίγο πιθανό να συμβεί στην περίπτωση του Τραμπ, με δεδομένες τον σάλο που έχει προκληθεί γύρω από αυτή.
  • ο κατηγορούμενος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, να δεχθεί να δηλώσει ‘ένοχος’ και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή. Αυτό είναι ακόμη λιγότερο πιθανό, καθώς ο Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό.
  • προχωρά η δίκη. Όμως πριν τη διεξαγωγή της υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι δικηγόροι του Τραμπ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να καθυστερήσουν την έναρξη της δίκης.