Μενού
astynomia - bostoni
Αστυνομία της Βοστόνης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Χειροπέδες στον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος και είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας στη Μασαχουσέτη και αποτελεί τον «εγκέφαλο» του δικτύου που διέρρευσε τα αποκαλυπτικά έγγραφα του Πενταγώνου πέρασαν, όπως σημειώνουν οι τελευταίες πληροφορίες των διεθνών μέσω ενημέρωσης, οι αστυνομικές Αρχές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Telegraph πράκτορες του FBI, οι οποίοι ανέρχονται στους 6, εισέβαλαν στο σπίτι του νεαρού και τον συνέλαβαν καθώς θεωρείται ότι κατηγορείται για το «Pentagon Leaks».

Λίγο αργότερα το FBI ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μία σύλληψη για την υπόθεση, ενώ αναμένεται επίσημη ενημέρωση. Ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς φέρετι να έχει ήδη συλληφθεί, με το Associdated Press να μιλάει για «επιθυμία του FBI να ανακρίνει μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας στη Μασαχουσέτη». Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως έχει ξεκινήσει επίσημη ποινική έρευνα, ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που προκάλεσε η διαρροή των απόρρητων πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Το προφίλ του 

 

Ο υπεύθυνος για το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε στις ΗΠΑ είναι μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης και δη οι New York Times, ο στρατιωτικός ήταν ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας, που ευθύνεται για το σκάνδαλο που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως ύποπτος κατονομάζεται ο Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος είναι 21 ετών και είναι ο επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια. Μάλιστα, ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται και σήμερα, καθώς σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι Αρχές έχουν εντοπίσει τα ίχνη του και αναμένεται να συλληφθεί αργότερα, σήμερα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια. Το FBI δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αρχές «πλησιάζουν» στην πηγή της διαρροής.

Τι περιείχαν τα έγγραφα

Ένα από τα έγγραφα κάνει τον απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι την 1η Μαρτίου 2023, δηλαδή έναν χρόνο μετά την έναρξη των μαχών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι ρωσικές απώλειες φτάνουν τους 189.500-223.000 άνδρες – από αυτούς οι 35.500-43.000 σκοτώθηκαν στη μάχη και οι 154.000-180.000 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά της Ουκρανίας, υπολογίζεται ότι οι νεκροί είναι μεταξύ 15.500-17.500 και οι τραυματίες 109.000-113.500. Οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από οποιοδήποτε απολογισμό έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Μόσχα φέρεται να έχει χάσει περισσότερα από 150 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έναντι 90 για το Κίεβο. Μια άλλη «εκδοχή» του εγγράφου, προφανώς επεξεργασμένη, αναφέρει αντιθέτως ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι μεγαλύτερες από τις ρωσικές, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους του Πενταγώνου ότι η διαρροή θα μπορούσε δυνητικά να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση.

Δύο έγγραφα με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου αναφέρονται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, που μέχρι σήμερα έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην απόκρουση των ρωσικών πληγμάτων, εμποδίζοντας τη Μόσχα να θέσει υπό τον έλεγχό της τον εναέριο χώρο. Η δυνατότητα του Κιέβου να διατηρεί την αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς για να προστατεύει τη γραμμή του μετώπου «θα μηδενιστεί μέχρι τις 23 Μαΐου», αναφέρει το ένα από αυτά τα έγγραφα. Σχεδόν το 90% της αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας βασίζεται ουσιαστικά στα συστήματα SA-11 και SA-10, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία μπορεί να βρεθούν χωρίς πυρομαχικά στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαΐου αντίστοιχα.

Εξετάζονται πλήγματα με drones στη Ρωσία

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δεν φέρει ημερομηνία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του στον πλέον υψηλόβαθμο στρατηγό του, επειδή ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εχθρικές δυνάμεις απευθείας στο ρωσικό έδαφος. Φέρεται ότι εισηγήθηκε, στα τέλη Φεβρουαρίου, να γίνουν τέτοια πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε έναν στενό εταίρο της. Ενδέχεται επίσης να εξηγούν εν μέρει την επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ απέναντι στο αίτημα του Κιέβου για αποστολή όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ωστόσο, η διστακτικότητα των Αμερικανών χρονολογείται ήδη πριν από την εν λόγω συνομιλία του Ζελένσκι με τον στρατηγό του.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Ένα άλλο έγγραφο, επίσης χωρίς ημερομηνία, αναφέρει ότι η ηγεσία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ενθάρρυνε τόσο τα μέλη της υπηρεσίας όσο και απλούς πολίτες να διαδηλώσουν κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ. Η πηγή αυτών των πληροφοριών –η υποκλοπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών– φαίνεται να δείχνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν μια συμμαχική χώρα.

Τα νοτιοκορεατικά πυρομαχικά

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν στο Κίεβο ορισμένα πυρομαχικά που είχαν ζητήσει από τη Σεούλ. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την εκπεφρασμένη βούληση της Νότιας Κορέας να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο που αναφέρεται στη συνομιλία που είχαν την 1η Μαρτίου δύο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Η αποκάλυψη αυτή φαίνεται και σε αυτήν την περίπτωση να υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε έναν στενό σύμμαχό της. Η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο το γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ απάντησε ότι οι κατηγορίες περί υποκλοπών είναι «παράλογα ψέματα».

Αναγνωριστικές πτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ενα έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου αναφέρεται σε αναγνωριστικές πτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα από αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη) των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Περίπου δύο εβδομάδες αφότου συντάχθηκε αυτό το κείμενο, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι αναχαίτισαν στη Μαύρη Θάλασσα ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper MQ-9, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA