Μενού
fbi
FBI | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού (Nikolaos «Nikos» Bogonikolos) για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και τους πυρηνικούς ελέγχους για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ekirikas.com, ο Νίκος Μπογονικολός, Έλληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις (Breon Peace). «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές Αρχές για τη βοήθειά τους.

FBI: «Συνωμότησε για να αποκτήσει και να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες»

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ (Michael J. Driscoll).

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Το βίντεο με τις ανακοινώσεις:

Εκτός από τον Νίκο Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι Ρώσοι υπήκοοι Ολεγκ Σερτζέγεβιτς Πατσούλυα (Oleg Sergeyevich Patsulya) και Βασίλη Σερτζέγεβιτς Μπεσέντιν (Vasilii Sergeyevich Besedin), και οι Κινέζοι υπήκοοι Γουεϊμπάο Γουάνγκ (Weibao Wang) και Λίμινγκ Λι (Liμing Lee), σε Καλιφόρνια και Καναδά αντίστοιχα.

Ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα και πριν από μερικά χρόνια είχε εμπλακεί και στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία.

mpogonikolos
Νίκος Μπογονικολός | Facebook

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του κ. Μπογονικολού, είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου εταιρειών Άρατος. Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα, MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov στην Ουκρανία.

Από το 1987, είναι Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος διαφόρων επιχειρηματικών φορέων που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT), τις Τεχνολογίες Διαστήματος, την Εσωτερική Ασφάλεια, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, τη Συμβουλευτική Καινοτομίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξη σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Έχει ηγηθεί και έχει διευθύνει διάφορα έργα στους τομείς της επιχειρηματικής βοήθειας, της εσωτερικής ασφάλειας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας πληροφοριών, του διαστήματος, της κατάρτισης και της περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ευρώπη με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω του 1 δις €.

Είναι επίσης Ανώτερος Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Έχει εμπειρία ανάπτυξης επιχειρήσεων κι έχει συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες σε περισσότερες από 40 χώρες.

Είναι επίσης ο δημιουργός του «Total Security Process Reengineering» που είναι μια μοναδική ολιστική μεθοδολογία ασφάλειας. Ο Δρ. Μπογονικολός έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία και 42 επιστημονικές περιλήψεις σε περιοδικά και συνέδρια. Είναι επισκέπτης καθηγητής σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, είναι εφευρέτης διαφορετικών τεχνολογικών κυμάτων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο, το διάστημα και το blockchain.

Δείτε επίσης:

Σαν σήμερα, 17 Μαΐου, ανακαλύπτεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Τι γίνεται με την Πλεύση Ελευθερίας, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τα θολά σημεία των δημοσκοπήσεων

Νίκος Παππάς: Το βίντεο με την... ανασκαφή της Πολιτείας του Πλάτωνα και η απάντηση του Μπακογιάννη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.