Μενού
fbi
Απόρρητα έγγραφα του FBI | AP
  • Α-
  • Α+

«Πίστη, γενναιότητα, ακεραιότητα». Με αυτό το μότο εδώ και 115 χρόνια το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, έχει θεωρητικά ως σκοπό την επιβολή των ομοσπονδιακών νόμων.  

Το αν οι πρακτικές που ακολούθησε ήταν ηθικές ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Ωστόσο, στην ιστορία των 115 χρόνων του το FBI έχει αποχαρακτηρίσει αρκετά έγγραφα. Και από αυτά προκύπτει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ασχοληθεί με σοβαρά γεγονότα αλλά έχουν μπει και στη διαδικασία να αποκωδικοποιήσουν τραγούδια! 

Ιδού μερικές από τις πιο περίεργες έρευνες που έκανε το FBI και αποκαλύφθηκαν μετά τη δημοσίευση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων: 

Χίτλερ: Νεκρός ή ζωντανός;

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο πλανήτης Γη... πανηγύριζε για το τέλος του Αδόλφου Χίτλερ. Ενώ η ιστορία θέλει η ζωή του να τερματίστηκε στο καταφύγιο του Βερολίνου όμως οι φήμες εξαπλώθηκαν... Κατάφερε να διαφύγει όπως άλλοι Ναζί; Ξύρισε το μουστάκι του και υποδυόταν κάποιον άλλον βγάζοντας πλαστή ταυτότητα; 

Οι φήμες εξαπλώθηκαν σε τέτοιο σημείο όπου μήνες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου το FBI ερευνούσε αν ο Χίτλερ ήταν ζωντανός. Αλλά από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα προκύπτει πως είναι νεκρός. 

Η κομμουνίστρια... μητέρα της ατομικής βόμβας 

Ο φυσικός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» είχε δεσμούς με τον αριστερό χώρο, ενώ ήταν και παντρεμένος με την Κάθριν Οπενχάιμερ.

Η βιολόγος εργαζόταν για την αμερικανική κυβέρνηση σε έρευνα για το πόσο επηρεάζεται το ανθρώπινο σώμα από την ακτινοβολία. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση... ανησυχούσε για τη ζωή της αφού παρελθοντικά είχε επαφές με κομμουνιστές και ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Εν τέλει δεν προέκυψε κάτι μεμπτό. 

Ύποπτοι συγκεκριμένης καταγωγής

Από τα έγγραφα προκύπτει πως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου η αμερικανική κυβέρνηση επικαλούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιμετώπιζε ως ύποπτους πολίτες χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες: Ιαπωνες-Αμερικάνοι, Γερμανοί-Αμερικάνοι, Ιταλοί-Αμερικάνοι. Σχεδόν όλοι ανακρίθηκαν και το FBI κράτησε τα αρχεία.

Ο πλούσιος των δύο πολέμων

Ο χρηματιστής Μπέρναρντ Μπαρούχ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» και ήταν μία προσωπικότητα που έπαιξε ρόλο σε δύο πολέμους. Ήταν επικεφαλής της πολεμικής βιομηχανίας επί Γούντροου Ουίλσον και συμβούλευε τον Φράνκλιν Ρούσβελτ για τη βιομηχανία και την παραγωγή. Όποιος είναι τόσο κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο ελέγχεται από το FBI. Και δεν προέκυψε κάτι μεμπτό. 

Ναζί επιστήμονες με αμερικανικό διαβατήριο

Όταν η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια πρώην μελών των Ναζί για την ανάπτυξη των ατομικών όπλων και του διαστημικού προγράμματος αποφασίστηκε να γίνει ενδελεχής έρευνα από το FBI. Ερευνήθηκε η δράση τους στον Β' Παγκόσμιο για να αποφασιστεί αν είναι «καθαροί» για να γίνουν Αμερικανοί πολίτες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βέρνερ φον Μπράουν, φυσικός και μηχανικός που συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στη Σελήνη.

Πράκτορες... τριπλής εθνικότητας

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έφτασαν ποτέ σε πολεμική σύγκρουση με τη Σοβιετική Ένωση, η... παράνοια για την κομμουνιστική ένωση είχε σταθεί η αφορμή να δημιουργηθεί το «SOLO» που διήρκησε 20 χρόνια.

Στόχος ήταν η έρευνα μελών του κομμουνιστικού κόμματος για να διαπιστωθεί αν μετέφεραν πληροφορίες στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Τον έλεγχο έκαναν δύο πράκτορες: Ο Μόρις και ο Τζακ Τσάιλντς που... υποδύονταν Ρώσους Εβραίους που διέμεναν στις ΗΠΑ. 

Πράκτορες κλέφτες

Το FBI έκανε επιχειρήσεις μέσα σε σπίτια και εταιρείες με πράκτορες να μπαίνουν σαν κλέφτες για να βρουν στοιχεία. Η συγκεκριμένη πρακτική σταμάτησε το 1966 και κρίθηκε αντισυνταγματική το 1972. 

Η σπουδαία αλλά ύποπτη Τζέιν Άνταμς

Εξέχουσα μορφή στην ιστορία της κοινωνικής εργασίας και του δικαιώματος ψήφου των γυναικών στις ΗΠΑ καθώς επίσης και υπέρμαχος της παγκόσμιας ειρήνης. Αυτή ήταν η Τζέιν Άνταμς, που έγινε και η πρώτη Αμερικανή που πήρε βραβείο Νόμπελ (1931). 

Όμως το FBI την παρακολουθούσε υπό τον φόβο της «προδοσίας». Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος η Άνταμς ήταν γνωστή για τα αντιπολεμικά πιστεύω της και το 1920 με την ίδρυση της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες μπήκε στο «στόχαστρο» επειδή είχε επαφές με κομμουνιστές

Τα γοβάκια της Ντόροθι 

Τα ρουμπινένια γοβάκια της Ντόροθι, που φορούσε η Judy Garland στην ταινία «Ο θαυμαστός μάγος του Οζ», εκλάπησαν από το μουσείο για τη ζωή της μεγάλης αρτίστας το 2005. Την έρευνα για τα γοβάκια ανέλαβε το FBI και πέρασαν πάνω από 10 χρόνια για να εντοπιστεί ο κλέφτης ενώ συμμετείχαν δεκάδες πράκτορες. 

Τι εννοεί; 

Το 1963 το τραγούδι «Louie Louie» των Kingsmen μπήκε στο... στόχαστρο του FBI διότι δεν έβγαζαν νόημα οι στίχοι. Το FBI για ένα χρόνο ερευνούσε αν το τραγούδι κρύβει κάποιο πορνογραφικό ή πολιτικό μήνυμα. 

«Φακελωμένος» και ο Τζον Λένον 

Το FBI είχε... θέμα με τον Τζον Λένον διότι τον θεωρούσε αριστερό, αφού ο πρόεδρος Νίξον θεωρούσε πως σκοπός του ήταν να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 1972. Μάλιστα, σκοπός ήταν να κηρυχτεί ο Τζον Λένον persona non grata στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο Νίξον και το FBI είχαν μία νίκη αφού οι Beatles ακύρωσαν εμφάνιση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια παγκόσμιας περιοδείας. 

«Φακελωμένος» και ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε φάκελο στο FBI από το 1947 όταν ήταν πρόεδρος σωματείου ηθοποιών και εν τέλει έκλεισε διότι ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν αντικομμουνιστές σε σημείο όπου συνεργάστηκαν με πράκτορες για να μην κάνουν καριέρα καλλιτέχνες που θεωρούνταν κομμουνιστές. 

Το μυστικό του... ποντικού

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ μπορεί να έχει συνδεθεί με το συναίσθημα της χαράς, αλλά τα θεματικά του πάρκα είχαν και άλλο ρόλο εκτός από την ψυχαγωγία. Ο ίδιος συνεργαζόταν με το FBI και έδινε πληροφορίες για ανθρώπους που επισκέπτονταν πάρκα και θεωρούνταν κομμουνιστές καθώς επίσης και για δραστηριότητες στο Χόλιγουντ που θεωρούνταν αντιαμερικανικές. 

Επίσης στον Β' Παγκόσμιο συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία προπαγανδιστικών ταινιών. Μάλιστα, από τα έγγραφα προκύπτει πως τον είχαν κάνει πράκτορα και ο ίδιος είχε συνεργαστεί οικειοθελώς με το FBI. 

Δείτε επίσης:

Γιατί το 536 μ.Χ. ήταν η χειρότερη χρονιά στην Ιστορία για να είναι κανείς ζωντανός

Η ιστορίας της 14χρονης που έχει γίνει ταινία: Φόνοι, βιασμοί, μία αρρωστημένη σχέση κι ένα happy end

Ματθαίος Μονσελάς: Ο δολοφόνος «κατά παραγγελία» που «η κοινωνία δεν του έδωσε δεύτερη ευκαιρία» - Ζούσε σε σπηλιά στου Φιλοπάππου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.