Μενού
falaina beloyga
Φάλαινα Μπελούγκα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι οικολογικές οργανώσεις για την ασφάλεια μίας λευκής φάλαινας - μπελούγκα στη Νορβηγία, για την οποία εκτιμούν οι Αρχές της χώρας ότι τη χρησιμοποιεί η Ρωσία ως κατάσκοπο. 

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το επιχείρημα για την εκπαίδευσή της φάλαινας ως «κατάσκοπο» από τη Ρωσία βασίστηκε στους ιμάντες που βρέθηκαν γύρω από το κήτος, στους οποίους υπήρχε μία κάμερα με επιγραφή «εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη». Οι Νορβηγοί ψαράδες που τη βρήκαν της έδωσαν και σχετικό όνομα, αποκαλώντας τη «χβάλντιμιρ». Το «χβαλ» στα Νορβηγικά σημαίνει φάλαινα, ενώ το «ντιμίρ» προκύπτει από το όνομα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι λένε οι Νορβηγοί οικολόγοι

«Πολλοί ντόπιοι μας λένε να τον σκοτώσουμε και το πρόβλημα θα λυθεί. Εμένα προσωπικά μου πληγώνει την καρδιά καθώς είναι σαν άνθρωπος, γιατί είναι έξυπνος, έχει αισθήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους εθελοντές οικολόγους, που έχουν αναλάβει την περίθαλψη της φάλαινας.

Μάλιστα, ο «Χβάλντιμιρ» έχει τραβήξει τα βλέμματα αρκετών τουριστών, οι οποίοι σπεύδουν στη Νορβηγία για να δουν από κοντά τον «κατάσκοπο». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Αρχών της Νορβηγίας που ανάρτησαν και προειδοποιητική ταμπέλα που αναγράφει να μην πλησιάζουν τη φάλαινα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.