Μενού
kosobo - serbia - diadiloseis
Διαδηλώσεις Σέρβων στο Κόσοβο | AP
  • Α-
  • Α+

Ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στο Κόσοβο, όπου και οι Σέρβοι πολίτες που κατοικούν στο βόρειο κομμάτι της χώρας διαφωνούν και διαμαρτύρονται με την εκλογή και την τοποθέτηση των δημάρχων, που προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκατοντάδες Σέρβοι διαδηλώνουν έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων, με αφορμή την ορκωμοσία των νέων δημάρχων. Η ένταση, μάλιστα, κλιμακώθηκε ιδιαίτερα στην πόλη Ζερτσάνι, όπου και οι Σέρβοι του Κοσόβου έρχονται στα χέρια με στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, τη λεγόμενη KFOR.

Πετούν πέτρες, απαντούν με χημικά

Οι διαδηλώσεις πήραν γρήγορα τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης, καθώς οι Σέρβοι πολίτες της χώρα επιτέθηκαν με πέτρες σε βάρος των στρατιωτών, οι οποίοι και «απάντησαν» με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. 

Οι διαδηλωτές, μάλιστα, πυρπόλησαν και αστυνομικό όχημα της Αστυνομίας του Κοσόβου, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 36 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της βορειοατλαντικής συμμαχίας. 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, κατηγόρησε την αστυνομία του Κοσόβου για τα επεισόδια αναφέροντας πως ευθύνονται για τις διαδηλώσεις καθώς τραυμάτισαν έναν Σέρβο πολίτη.

Δείτε βίντεο με τα επεισόδια

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.