Μενού
aljazeera
Η ψηφιακή ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Al Jazeera | @AJEnglish
  • Α-
  • Α+

Η ομάδα ψηφιακής ανάλυσης «Sanad» του πρακτορείου ειδήσεων Al Jazeera ερεύνησε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου al-Ahli στη Γάζα ήταν αποτέλεσμα αστοχίας πυραύλων από την Παλαιστινιακή οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» και όχι αποτέλεσμα του ανηλεούς βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα.

Η έρευνα του «Sanad» ανέλυσε χρονικά κωδικοποιημένα πλάνα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης και της ζωντανής μετάδοσης από δημοσιογράφο του Al Jazeera εκείνη την ώρα την οποία και επικαλέστηκε ο ισραηλινός στρατός. Αναλύθηκαν επίσης ζωντανά πλάνα τόσο από τη Γάζα όσο και από το Ισραήλ, από τα οποία προέκυψε ξεκάθαρα ότι η ζωντανή μετάδοση του Al Jazeera υστερούσε κατά 35 δευτερόλεπτα του πραγματικού χρόνου.

Η έρευνα, αποκάλυψε, επίσης, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι ο ισραηλινός στρατός παρερμήνευσε τα υπάρχοντα στοιχεία για να δημιουργήσει ένα αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο, μια από τις λάμψεις που καταγράφηκαν από πολλές πηγές ήταν ουσιαστικά μια αστοχία πυραύλου ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε πορεία και έπεσε πάνω στο νοσοκομείο.

Με βάση μια λεπτομερή ανασκόπηση όλων των βίντεο, οι αναλυτές του «Sanad» κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη λάμψη που αποδόθηκε από το Ισραήλ σε «αστοχία υλικού» ήταν στην πραγματικότητα συνεπής με τη στιγμή που το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ το γνωστό «Iron Dome», αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και τον κατέστρεψε στον αέρα! Προφανέστατα, λοιπόν, αυτός ο πύραυλος δε θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή στο νοσοκομείο al-Ahli.

Αναλυτικότερα, η «Sanad» ανέλυσε λεπτό προς λεπτό τα όσα έγιναν την κρίσιμη ώρα και αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως υπάρχουν τέσσερις Ισραηλινοί πύραυλοι που πλήττουν τη Γάζα, χτυπώντας στόχους πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Η πρώτη ήταν στις 18:54 (τοπική ώρα), η επόμενη στις 18:55, μετά στις 18:57 και τέλος 18:58.

Συγκρίνοντας αυτές τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με ένα βίντεο το οποίο έχει στη διάθεσή του το Al Jazeera (το οποίο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας στο νότιο Τελ Αβίβ και καταγράφει εικόνα από τη Γάζα), προκύπτει πως το «Iron Dome», ταυτόχρονα με τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, έχει αναχαιτίσει μια σειρά από πυραύλους προερχόμενους από τη Γάζα και στις 18:59 και 50 δευτερόλεπτα αναχαιτίζει έναν τελευταίο πύραυλο (τον επίμαχο πύραυλο) ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα πως εκρήγνυται και διαλύεται στον αέρα. Πέντε δευτερόλεπτα μετά την αναχαίτιση του τελευταίου πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, φαίνεται σε όλα τα βίντεο μια μεγάλη λάμψη η οποία δυο δευτερόλεπτα αργότερα συνοδεύεται από μια ισχυρή έκρηξη. Αυτό είναι το φονικό πλήγμα που δέχθηκε το νοσοκομείο al-Ahli.

Η έρευνα του Al Jazeera κλείνει τονίζοντας πως, μετά την ανάλυση, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους παλαιστίνιους, προήλθε από αστοχία πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA