Μενού
korani
Κοράνι | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Νέο περιστατικό με καύση κορανίου σημειώθηκε στη Σουηδία και πιο συγκεκριμένα μπροστά από το Κοινοβουλιο της Στοκχόλμης, όπου δύο άνδρες έκαναν «παρανάλωμα του πυρός» το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.

Υπεύθυνοι για το συμβάν, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε «πόλωση» των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σουηδίας και αρκετών χωρών της Μέσης Ανατολής, είναι οι Σαλουάν Μομίκα και ο Σαλουάν Μαζέμ, οι οποίοι αφού ποδοπάτησαν το αντίτυπο, το έκαψαν.

Άξιο αναφοράς είναι ότι νωρίτερα, φέτος, είχαν προβεί σε ανάλογη ενέργεια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, που είχε πραγματοποιηθεί μπροστά από το μεγάλο τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας.

Το «πάγωμα» στις διπλωματικές σχέσεις

Τα περιστατικά με την καύση του κορανίου έχουν προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της Σκανδιναβικής χώρας με τις χώρες της ανατολής, που ασπάζονται στο Ισλάμ. Υπενθυμίζεται πως αποτέλεσε σημείο τριβής με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ανάλογες πράξεις βεβήλωσης έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών ενώ έχουν δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή.

Στη Βαγδάτη, μάλιστα που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκατοντάδες Ιρακινοί εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη. Η Σουηδή πρεσβευτής απελάθηκε από το Ιράκ και το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί νέο πρεσβευτή της σκανδιναβικής χώρας στο έδαφός της.

Η Σουηδία έδωσε εντολή στις 27 Ιουλίου σε 15 κρατικά σώματα και υπηρεσίες να «εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους», υπό την αιγίδα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA