Μενού
erntogan
Ερντογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Απάντηση στα όσα είπε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Ντάνα Σπίναντ.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως η «Τουρκία θα στηρίξει την είσοδο της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, μόνο εάν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η κα Σπίναντ δήλωσε, με τη σειρά της, πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη μελών στη συμμαχία είναι διαφορετική διαφορετική διαδικασία από αυτή της ένταξης στην ΕΕ.

Ερωτηθείσα σχετικά από τους δημοσιογράφους, συμπλήρωσε παράλληλα πως η «ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».4

Τα «παζάρια» Ερντογάν

Τα «παζάρια» του Τούρκου προέδρου, όπως αναφέρθηκε, ξεκίνησε σήμερα με τη σχετική του δήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε πως προϋπόθεση για να πει η γειτονική χώρα το «Ναι» στη Σουηδία, αποτελεί η συζήτηση με τις Βρυξέλλες για την ένταξη στην ΕΕ.

«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία», δήλωσε ο Ερντογάν παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.

Ερντογάν: H ένταξη της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Παράλληλα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA