Μενού
Ο Χαβιέρ Μιλέι
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι | AP Photos / Matilde Campodonico
  • Α-
  • Α+

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο «Τραμπ της Αργεντινής», είναι και επίσημα πρόεδρος της χώρας, και άρχισε ήδη να προειδοποιεί τον κόσμο ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ, για να διορθώσει τη χειρότερη οικονομκή κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από μια προσαρμογή σοκ», δήλωσε στα σκαλοπάτια του Κογκρέσο φορώντας την προεδρική κορδέλα, με πλήθη υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζουν, παρά το γεγονός ότι ο Μιλέι είπε ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον. «Δεν υπάρχουν λεφτά» ανέφερε ο Χαβιέρ Μιλέι, ενώ το παρών στην ομιλία του έδωσε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση μας άφησε σε τροχιά προς τον υπερπληθωρισμό», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια τέτοια καταστροφή».

Ορκωμοσία του Χαβιέρ Μιλέι
Ορκωμοσία του Χαβιέρ Μιλέι | AP Photos

 

Ο Χαβιέρ Μιλέι
Ο Χαβιέρ Μιλέι | AP Photos

Αν και στην παρθενική ομιλία του ως πρόεδρος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι τα κύρια βήματα θα περιλαμβάνουν μια δημοσιονομική προσαρμογή ισοδύναμη με το 5% του ΑΕΠ της χώρας μέσω περικοπών που, όπως είπε, θα επιβαρύνουν «το κράτος και όχι τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ακροδεξιός οικονομολόγος εξελέγη με διαφορά πρόεδρος της Αργεντινής τη 19η Νοεμβρίου, εξέλιξη που ανοίγει περίοδο αβεβαιότητας στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, βυθισμένη σε βαθιά κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας υπόσχεται θεραπεία σοκ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε δραστική δημοσιονομική προσαρμογή, στο πλαίσιο προγράμματος που συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας.

Ορκωμοσία του Χαβιέρ Μιλέι
Ορκωμοσία του Χαβιέρ Μιλέι | AP Photos

 

Ο Χαβιέρ Μιλέι και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Χαβιέρ Μιλέι και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι | AP Photos
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA