Μενού
Ο παν-αμερικανικός αυτοκινητόδρομος
Ο παν-αμερικανικός αυτοκινητόδρομος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Παν-Αμερικανικός αυτοκινητόδρομος είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές ανθρώπινες κατασκευές, αλλά η κλίμακά του μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από... δορυφορικές φωτογραφίες.

Αυτό το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων σχεδόν συνδέει μέρος της Αρκτικής, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ανταρκτική, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Αρχικά σχεδιάστηκε το 1923 ως μια ενιαία διαδρομή, και αργότερα επεκτάθηκε για να αφομοιώσει έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινητόδρομων.

Το όλο σύστημα, που εκτείνεται από την Αλάσκα και τον Καναδά έως τη Χιλή, τη Βραζιλία και το νότιο άκρο της Αργεντινής, έχει μήκος σχεδόν 30.600 χιλιόμετρα, ενώ το κομμάτι του δι-αμερικανικού αυτοκινητοδρόμου, από το Nuevo Laredo του Μεξικού μέχρι την Πόλη του Παναμά (5.390 χλμ.), αποτελεί μέρος του.

Διαβάστε ακόμη: Διάσημοι Έλληνες που ήταν ζευγάρι και κανείς δεν το θυμάται σήμερα

Η οδός που συνδέει 3 ηπείρους

Το 1937, η Αργεντινή, η Βολιβία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, ο Παναμάς, το Περού και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη Σύμβαση για την Παναμερικανική Οδό, με την οποία συμφώνησαν να επιτύχουν ταχεία κατασκευή των αντίστοιχων τμημάτων του.

Η Παναμερικανική εθνική οδός είναι σχεδόν συνεχής, με κύρια εξαίρεση το χάσμα Darién, τη χερσαία διαδρομή που εκτείνεται σε περίπου 100 χλμ μεταξύ Παναμά και Κολομβίας.

Τα περιβαλλοντικά ευαίσθητα τροπικά δάση και οι ελώδεις περιοχές του Darién Gap φιλοξενούν μια σειρά από αυτόχθονες πληθυσμούς που εναντιώνονται εδώ και καιρό σε οποιαδήποτε σχέδια συνέχισης της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, και υπάρχουν ανησυχίες για τη διευκόλυνση της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης εάν περάσει από εκεί.

Διαβάστε ακόμη:

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Από το «Κορίτσι και το Άλογο» στο «Δωμάτιο 69»: Οι ερωτικές ταινίες του '70s ελληνικού σινεμά

Το «χρώμα» στα αυτοκίνητα που θέλει να καταργήσει η Ευρώπη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA