Μενού
attiki-odos-kinisi
Αυξημένη κίνηση στην Αττική Οδό | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Από το 2023 ήταν γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταθέσει πρόταση «σεισμό» για την αυτοκινητοβιομηχανία, θέλοντας να απαγορεύσει τη διαδικασία της επιχρωμίωσης για κάθε αυτοκίνητο.

Λόγος της απόφασης ήταν η εξαιρετικά ρυπογόνος διαδικασία της επικάλυψης μερών των οχημάτων με χρώμιο, που στόχο έχει να προστατεύει από τη σκουριά και τη φθορά, δίνοντας ένα γυαλιστερό φινίρισμα, όπως αναφέρει το ASM International.

Μάλιστα, αναμένεται το μέτρο να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2024, δίνοντας λίγο χρόνο στους κατασκευαστές για να προσαρμόσουν την παραγωγική διαδικασία και να κάνουν τη στροφή προς εναλλακτικά χημικά και μεθόδους.

Χρώμιο: Ένα επικίνδυνο χημικό

Η επιχρωμίωση πρόκειται να απαγορευτεί λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, με ένα από αυτά να είναι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα. Οι αερομεταφερόμενες εκπομπές που προκαλούνται από τη διαδικασία επίστρωσης με χρώμιο εκτιμάται ότι είναι 500 πιο τοξικές από το ντίζελ.

Το εξασθενές χρώμιο που χρησιμοποιείται είναι επίσης γνωστό ως καρκινογόνο. Ακόμα, σκευάσματα που μπορούν να καταπολεμήσουν τέτοιες εκπομπές, τα χημικά κατασταλτικά καπνού, περιέχουν ουσίες επίσης εξαιρετικά τοξικές.

Το χρώμιο δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη λάμψη και την αίσθηση πολυτέλειας, αλλά παίζει επίσης ρόλο στην αντιδιαβρωτική προστασία των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό του αυτοκινήτου.

Η υποσχόμενη εναλλακτική

Εκεί που το εξασθενές χρώμιο αποτυγχάνει, υπάρχει μία ουσία που χρησιμοποιείται ήδη ως έναν βαθμό στη βιομηχανία, και ίσως μπορεί να αντικαταστήσει τη συμβατική επιχρωμίωση μεγάλη κλίμακα.

Αυτή είναι η επιχρωμίωση με τρισθενές χρώμιο, μια μέθοδος που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, με πολλά από τα ίδια πλεονεκτήματα. Τα φινιρίσματα τρισθενούς χρωμίου παρέχουν αντοχή στις γρατσουνιές και στη διάβρωση και διατίθενται σε μια ποικιλία χρωματικών επιλογών.

Η τρισθενής επιχρωμίωση χρησιμοποιεί ως κύριο συστατικό το θειικό ή χλωριούχο χρώμιο, αντί για τριοξείδιο του χρωμίου και εφαρμόζεται ήδη από κάποιος κατασκευαστές.

Δείτε ακόμη:

Απόγευμα, γύρω στις 5, στους σταθμούς των λεωφορείων που φεύγουν για Αλβανία

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο 50χρονος γυναικοκτόνος στο Μενίδι - Ποινικολόγος εξηγεί την υπόθεση

Bοτσαλάκια: Η παραλία του Πειραιά που μετατράπηκε σε αποκαρδιωτικό εργοτάξιο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA