Μενού
Η γέφυρα στη Βαλτιμόρη
Φορτηγό πλοίο προσέκρουσε σε γέφυρα στη Βαλτιμορη | AP Photos / Matt Rourke
  • Α-
  • Α+

Νεκροί θεωρούνται, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ακτοφυλακής, οι έξι αγνοούμενοι που βρίσκονταν το βράδυ της Τρίτης (26/3) πάνω στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι στη Βαλτιμόρη, στην οποία προσέκρουσε φορτηγό πλοίο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν στη Βαλτιμόρη, με το Associated Press να παρουσιάζει τους αφανείς ήρωες που απέτρεψαν μία μεγαλύτερη τραγωδία. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα, όταν μία προειδοποίηση των 12 δευτερολέπτων από το πλοίο έκανε λόγο πως είχε χάσει τον προσανατολισμό του και κινούνταν προς τη γέφυρα.

Μέσα σε περίπου 90 δευτερόλεπτα, έσπευσαν άμεσα στο σημείο αστυνομικοί οι οποίοι κατάφεραν να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις, αποτρέποντας έτσι να επεκταθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη | AP Photos

Ένας από τους αστυνομικούς είπε ότι επρόκειτο να πάει μέχρι τη γέφυρα, για να ειδοποιήσει το συνεργείο κατασκευής, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά, το πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα 2,6 χιλιομέτρων στη Βαλτιμόρη, και οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν στο νερό.

«Ολόκληρη η γέφυρα έπεσε απλά κάτω» είπε ανώτατος αξιωματούχος, περιγράφοντας τη στιγμή της κατάρρευσης στη Βαλτιμόρη. «Ξεκινήστε, ξεκινήστε, οποιοσδήποτε. Ολόκληρη η γέφυρα απλά κατέρρευσε» συνέχισε.

Μεταξύ των αγνοουμένων ήταν άτομα από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό, σύμφωνα με διπλωμάτες από τις χώρες αυτές. Ο άνδρας από την Ονδούρα αναγνωρίστηκε ως ο Maynor Yassir Suazo Sandova.

Βαλτιμόρη: Υπήρχε ακόμα κίνηση στη γέφυρα

Βίντεο έδειξε το πλοίο να κινείται με ταχύτητα, όπως είπε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ, περίπου 15 χλμ/ώρα προς τη γέφυρα. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα οχήματα κινούνταν κατά μήκος της, και ορισμένα απ' αυτά πέρασαν από την άλλη πλευρά λίγα δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν στη Βαλτιμόρη, ώρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι στο λιμάνι της πόλης των ανατολικών ΗΠΑ. Οι έξι άνθρωποι που αγνοούνταν θεωρείται πλέον πως είναι νεκροί, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός της ακτοφυλακής.

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (...), και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάμε πως θα βρούμε ανθρώπους ακόμη στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριδ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου 

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μέριλαντ, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσέκρουσε στη γέφυρα είχε προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου, γεγονός που επέτρεψε να περιοριστεί η κυκλοφορία και να σωθούν ζωές. 

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες. Έσωσαν ζωές την περασμένη νύχτα», είπε ο Γουές Μουρ αναφερόμενος στο πλήρωμα του πλοίου Dali το οποίο κατάφερε να ενημερώσει τις αρχές ότι αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλημα ενώ έπλεε με ταχύτητα οκτώ κόμβων στον ποταμό Πατάπσκο.

 Ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι λόγω του συμβάντος αυτού τα πλοία του θα αποφεύγουν στο προσεχές μέλλον το λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα των ΗΠΑ. Το Dali, με σημαία Σιγκαπούρης, ήταν ναυλωμένο από την εταιρεία Maersk όμως το πλήρωμά του δεν ανήκει στην εταιρεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA