Τις τελευταίες ώρες ο Έλον Μασκ βρίσκεται στο προσκήνιο ως το πρόσωπο στην «καρέκλα» του Υπουργείου Αποτελεσματικότητας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά λίγοι φτύνουν τον κόρφο τους για τον εξίσου επικίνδυνο Βίβεκ Ραμασβάμι.
Αναλαμβάνοντας τη συνυπουργία του φορέα με τον Έλον Μασκ, ο Ραμασβάνι, που κάποτε είχε τρέξει ως υποψήφιος για τη Ρεπουμπλικανική ηγεσία, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να «κυλήσει και να βρει» το άλλο άκρο των ακραίων του θέσεων.
Μεταξύ αυτών η κατάργηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, το γνωστό FBI, αλλά και η αποστολή στρατού στο γειτονικό Μεξικό για τη διασφάλιση των συνόρων.
Βίβεκ Ραμασβάμι: Το σκοτεινό «άλλο μισό» του Μασκ
Σε εκτενές δημοσίευμα το BBC, εξιστορεί τις πιο εξωφρενικές θέσεις και γνώμες που έχει εκφράσει ο Ραμασβάμι σε θέματα χάραξης πολιτικής και όχι μόνο.
Συμμετέχοντας στην κούρσα εκλογής υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικανών το 2023, φρόντισε να ενστερνιστεί πολλές παραδοσιακά συντηρητικές θέσεις, αλλά «τέντωσε το σκοινί» σε άλλες.
Πολιτειακό καθεστώς για τις αμβλώσεις
Ξεκινώντας από τις πιο μετριοπαθείς του (ειρωνεία) θέσεις, ο Ραμασβάνι στηρίζει όπως και οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, αυτό που έπραξε η κατά πλειοψηφία συντηρητική προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Ανατρέποντας την προϊούσα απόφαση της υπόθεσης Roe v. Wade (1973), κατά την εκδίκαση της υπόθεσης Dobbs v. Jackson Women's Health Organization (2022), ακύρωσε την μέχρι τότε ισχύουσα προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, σε εθνικό επίπεδο.
Πλέον, το δικαίωμα στην άμβλωση επαφίεται στην Πολιτειακή δικαιοδοσία, με κάποιες πολιτείες να την απαγορεύουν, κάποιες να την επιτρέπουν, και κάποιες να θέτουν αυστηρότατους όρους για την άσκησή του.
Κατάργηση της εκ γενετής ιθαγένειας
Το εκ γενετής δικαίωμα εξασφαλίζει την πολιτογράφηση στη βάση της γέννησης σε Αμερικανικό έδαφος, κάτι που επέτρεπε στα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν χωρίς «παρατράγουδα» την ιδιότητα του πολίτη.
Ο Ραμασβάνι πιστεύει στην κατάργηση του δικαιώματος, που εφαρμόζεται από το 1898, και αποτελεί ανάχωμα των μειονοτικών δικαιωμάτων τις ΗΠΑ, προστατευόμενο από το άρθρο 14 του Συντάγματος.
Συνωμοσιολόγος της 11ης Σεπτεμβρίου
Ο Ραμασβάμι έχει επικριθεί έντονα για τα σχόλια που έκανε σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic .
«Είναι θεμιτό να πούμε πόσοι αστυνομικοί, πόσοι ομοσπονδιακοί πράκτορες ήταν στα αεροπλάνα που έπληξαν τους Δίδυμους Πύργους», είπε, υπαινισσόμενος πως η κυβέρνηση είχε εσκεμμένα αποσύρει δυνάμεις ασφαλείας προς «διευκόλυνση» των τρομοκρατών.
«Ρολά» στο FBI
Έχει προτείνει επίσης σχέδια για την κατάργηση αναντικατάστατων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως το Υπουργείο Παιδείας, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων και το FBI.
«Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι υπηρεσίες είναι περιττές σε σχέση με λειτουργίες που εκτελούνται ήδη αλλού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είχε δηλώσει στο NBC News.
Έχει προτείνει μια αναδιοργάνωση στην οποία η χρηματοδότηση του FBI θα διανεμηθεί στη Μυστική Υπηρεσία, στο Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων και στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.
«Εισβολή» στο Μεξικό
Ακόμα είχε εισηγηθεί την αποστολή στρατού στο Μεξικό κατά τη διάρκεια περιοδείας, με φερόμενο στόχο τον περιορισμό των καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.
«Έχω πει ότι όχι μόνο θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό για να ασφαλίσουμε τα δικά μας νότια σύνορα, αλλά θα πάμε και παραπέρα», είπε.
«Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας για να εξουδετερώσουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι ή τον Κασέμ Σολεϊμανί ή το ISIS κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, τότε είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας για να εξοντώσουμε τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.