Μενού
Μαλάουι
Μαλάουι | AP
  • Α-
  • Α+

Ένα στα πέντε κορίτσια παγκοσμίως παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών. Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά και ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής, το φαινόμενο είναι ακόμη πιο συχνό.

Όπως στο κράτος του Μαλάουι όπου η φτώχεια αναγκάζει οικογένειες να πουλάνε τις κόρες τους σε ενδιαφερόμενους άντρες ως νύφες, έναντι εξευτελιστικών ποσών.

Νύφη στα 13

Μία χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της πρακτικής πρόβαλε το BBC, σε μία σπάνια συνέντευξη. Το έγκριτο μέσο μίλησε με κορίτσι από τις αγροτικές περιοχές του Μαλάουι, υπό το ψευδώνυμο «Ταμάρα», Το κορίτσι είναι σήμερα 13 χρονών και βγάζει το ψωμί της εργαζόμενη στα χωράφια, ενώ περιμένει το δεύτερό της παιδί.

Η Ταμάρα έμενε μαζί με την οικογένειά της, που ήταν κτηνοτρόφοι και μικροκαλλιεργητές, ζώντας από όταν θυμάται τον εαυτό της κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν μία ασθένεια κόστισε τη ζωή και στους δύο γονείς της, η Ταμάρα υιοθετήθηκε από τη γιαγιά της.

Μία μέρα, αφού είχε επιστρέψει από το σχολείο, η γυναίκα την περίμενε με νέα: «Μου είπε ότι έπρεπε να παντρευτώ. Είχε ήδη πάρει λεφτά από έναν άντρα». Ο ενδιαφερόμενος γαμπρός είχε πληρώσει το ισότιμο των 7 λιρών σε τοπικό νόμισμα, για να έχει δικαιώματα πάνω στο σώμα της και τη ζωή της. Η γιαγιά χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει καλαμπόκι για την οικογένεια και τα ζώα. Η Ταμάρα έμεινε έγκυος για πρώτη φορά στα 12 της χρόνια, σε ένα σπιτικό - «φυλακή». 

«Η ζωή ήταν δύσκολη γιατί ο άντρας ήταν μεγαλύτερος. Με κακοποιούσε σωματικά και με δάγκωνε κάθε φορά που έκανα κάτι λάθος», δηλώνει το κορίτσι στο μέσο. Έμεινε με τον σύζυγό της για τρεις μήνες, ώσπου κάποιος κατήγγειλε την περίπτωση στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όταν ο άντρας το έμαθε, αμέσως εγκατέλειψε τη «γαμήλια» κατοικία, και άφησε την ανήλικη στη μοίρα της.

Τα στατιστικά

Οι αριθμοί σχετικά με το καθεστώς προστασίας των ανηλίκων δεν αντιστοιχούν δυστυχώς αυτά ενός μοντέρνου πολιτισμού. Σε όλη την υφήλιο: 

  • Σχεδόν 650 εκατομμύρια εν ζωή γυναίκες έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18
  • Η νότιος Ασία σημειώνει τις περισσότερες περιπτώσεις, με το 40% των ανήλικων γάμων παγκοσμίως
  • Περίπου το 21% των κοριτσιών ανά τον κόσμο παντρεύονται από την παιδική ηλικία
  • Ενώ οι περιπτώσεις παιδικών γάμων σημειώνουν πτώση στην Αφρική και την Ασία την τελευταία δεκαετία, δεν έχει σημειωθεί ανάλογη πρόοδος στα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA