Το πρώτο Exit Poll της Edison Research γύρω στη 01:00 το ξημέρωμα (σ.σ. ώρα Ελλάδος) ήταν σαφές, παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ γνωστοποιήθηκαν μία ώρα αργότερα.
Η οικονομία με 31% ήταν μόνη πίσω από την κατάσταση της Δημοκρατίας ως προς τις ανησυχίες των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι «στήθηκαν» ανά εκατομμύρια στις κάλπες, για να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν σκληρό καπιταλιστή, τον Ντόναλντ Τραμπ και μία πιο φιλελεύθερη, ως προς την οικονομική πολιτική, Κάμαλα Χάρις. Λογικό κιόλας, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχει «λυγίσει» πολλά νοικοκυριά σε μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον πλανήτη.
«Είναι η οικονομία, ηλίθιε»· όσο και αν γίνεται λόγος για κατάρριψη κάποιου κατά φαντασίαν πολιτικού κατεστημένου, για μία άνοδο του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος, το ζήτημα της επιβίωσης, καλύτερα της πιο εύκολης διαβίωσης, ήταν το κύριο μέλημα των Αμερικανών στις χθεσινές κάλπες που ανέδειξαν τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Και είναι λογικό, όπως αναφέρει το CNN στη σχετική του ανάλυση.
Γιατί η οικονομία «έβγαλε» τον Τραμπ
Σύμφωνα με πολλές σημαντικές μετρήσεις, η αμερικανική οικονομία έχει πάρει «φωτιά», την οποία ζηλεύει ο υπόλοιπος κόσμος, αναφέρει το αμερικάνικο δίκτυο σε μία από τις πολλές «πρώτες» σκιαγραφήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.
Αλλά οι Αμερικανοί εξακολουθούν να την βλέπουν δυσμενώς, και ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντίπαλο του Τραμπ, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ότι δεν κατάφεραν να κάνουν αρκετές βελτιώσεις στην οικονομική κατάσταση των Αμερικανών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη έδειχνε ότι οι Αμερικανοί έχουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές απόψεις για την οικονομία των ΗΠΑ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το οικονομικό συναίσθημα δεν ταιριάζει πάντα όμορφα με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία προσθέτει θέσεις εργασίας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν - το ευρύτερο μέτρο της οικονομίας - συνεχίζει να ανθεί. Όταν πληρώνετε έναν σκασμό λεφτά για ένα φλιτζάνι καφέ ή όταν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε ένα σπίτι, αυτά τα δεδομένα δεν έχουν νόημα: Αισθάνεστε αποκλεισμένοι από το αμερικανικό όνειρο, διευκρινίζει το CNN.
Πόσο πονάει την αμερικάνικη τσέπη η οικονομία
Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με το CNN, η οικονομία έχει αρκετά «αγκάθια», όπως κάθε άλλη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το στεγαστικό, όπου τα ενοίκια είναι στον «θεό» κι όλο και περισσότεροι νέοι είτε δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους, είτε δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι.
Οι τιμές των κατοικιών στην Αμερική έχουν φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ για 15 συνεχόμενους μήνες. Αυτά είναι σπουδαία νέα αν έχετε σπίτι - και όχι τόσο σπουδαία αν δεν έχετε, ειδικά με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να παραμένουν πεισματικά υψηλά, λίγο κάτω από το 7%, σημειώνει το CNN.
Το ενοίκιο δεν προσφέρει μεγάλη ανακούφιση: Περίπου οι μισοί Αμερικανοί ενοικιαστές θα ξοδέψουν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για ενοίκιο το 2023. Τα νοικοκυριά που δαπανούν περισσότερο από το 30% του εισοδήματός τους για ενοίκιο, πληρωμές υποθηκών ή άλλα έξοδα στέγασης θεωρούνται «επιβαρυμένα» από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Κοινά προβλήματα, δυτικά και ανατολικά του Ατλαντικού.
Η κρίση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης έχει συμβάλει στην επιδείνωση του χάσματος πλούτου της Αμερικής, αφήνοντας ανθρώπους που αναγκάζονται να μετακομίσουν ή δεν έχουν δικό τους σπίτι, σε οικονομική δυσχέρεια. Αλλά πολλοί άνθρωποι που δεν είναι σχεδόν φτωχοί αγωνίζονται επίσης να τα βγάλουν πέρα, κυρίως λόγω του πόσο κοστίζει η διαβίωση σε ένα σπίτι: Το ένα πέμπτο των αμερικανικών νοικοκυριών που κερδίζουν πάνω από 150.000 δολάρια το χρόνο ζουν από μισθό σε μισθό
Οι τιμές: Ο πληθωρισμός έχει επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές πέφτουν - απλώς δεν αυξάνονται στο ανησυχητικό επίπεδο που ήταν πριν από μερικά χρόνια.
Οι τιμές είναι τώρα περίπου 20% υψηλότερες από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, αφήνοντας τους Αμερικανούς να θυμούνται καθημερινά πόσο «χτυπάει» ο πληθωρισμός κάθε φορά που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ.
Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, βυθίζοντας από ένα μέσο όρο ρεκόρ άνω των 5 δολαρίων το 2022 σε κάτω από 3 δολάρια το γαλόνι σε πολλές πολιτείες τώρα.
Αυτό βοήθησε, αλλά δεν έλυσε, τα προβλήματα πληθωρισμού που πολλοί Αμερικανοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.