Μενού
Αντόνιο Κόστα
Αντόνιο Κόστα | AP
  • Α-
  • Α+

Ο αντιπολιτευόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός «Δημοκρατική Συμμαχία» στην Πορτογαλία αναμένεται ότι θα αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στις πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης, κάτι το οποίο θα τον υποχρέωνε σε συνεργασία με την ακροδεξιά.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του CESOP/ Καθολικού Πανεπιστημίου για λογαριασμό του δικτύου RTP και της εφημερίδας Publico, η στήριξη προς την κεντροδεξιά Συμμαχία ανέρχεται στο 32%, μπροστά από το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (28%), σε αντίθεση με πολλές άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ενώ και τα δύο κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Νοέμβριο, το ακροδεξιό Chega («Αρκετά») είδε επίσης το ποσοστό του να αυξάνεται από το 16% στο 19% ενισχύοντας έτσι την προοπτική του να γίνει ο ρυθμιστής.

Ο αρχηγός του Chega Αντρέ Βεντούρα είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι το κόμμα του θα ζητήσει να συμμαχήσει με μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού σε αντάλλαγμα με την κοινοβουλευτική του στήριξη.

Ωστόσο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), το οποίο ηγείται της τρικομματικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Λουίς Μοντενέγκρο, έχει απορρίψει κάθε μορφή συνεργασίας με το Chega.

Οι πρόωρες εκλογές, οι δεύτερες εδώ και πολλά χρόνια, προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση τον Νοέμβριο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα αμέσως μετά τα ευρήματα έρευνας για παρανομίες που κατηγορήθηκαν πως διέπραξαν στελέχη της κυβέρνησής του κατά την υπογραφή συμφωνιών σχετικά με κοιτάσματα λιθίου και υδρογόνου στη χώρα. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε κάτι μεμπτό.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που παρουσιάζεται μέσα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής στις Νήσους Αζόρες, όπου η συμμαχία απέσπασε τρεις έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Chega, το οποίο εξασφάλισε πέντε έδρες, επιδίωξε να διαπραγματευτεί συμφωνία, η οποία απορρίφθηκε από το τοπικό PSD.

Ο Μοντενέγκρο δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί σε εθνικό επίπεδο με μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο αν οι Σοσιαλιστές συνεργάζονταν με το Chega.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.192 ατόμων κατά το διάστημα 24 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA