Μενού
elon mask
Έλον Μασκ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Έγκριση για κλινικές δοκιμές εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους έλαβε η Neuralink, εταιρεία συμφερόντων του διάσημου δισεκατομμυριούχου, Έλον Μασκ. Η Neuralink, μάλιστα, βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης εθελοντών για τις εν λόγω κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η εταιρεία ψάχνει ασθενείς με τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση για την συγκεκριμένη δοκιμή.

Δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν 6 χρόνια ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία νευροτεχνολογίας απέφυγε να διευκρινίσει τον αριθμό των εθελοντών που θα λάβουν μέρος στο πείραμα.

Στόχος των επιστημόνων που αναπτύσσουν το εγκεφαλικό εμφύτευμα είναι να βοηθηθούν ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες. Παράλληλα, στόχος της μελέτης είναι οι εθελοντές ασθενείς να καταφέρουν με την βοήθεια του τσιπ να μπορούν ασύρματα να κουνήσουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν, απλά και μόνο με τη σκέψη τους.

Όσο ένα κέρμα το τσιπ

Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα, το οποίο θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με αυτόν. Το τσιπ μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο.

Για την πρώτη φάση το τσιπ ουσιαστικά θα «φυτευθεί» στο κρανίο. Στην ουσία αφαιρείται ένα κομμάτι του κρανίου και αντικαθίσταται από τη συσκευή neuralink. Αν το εμφύτευμα της Neuralink αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές, η χρήση του τσιπ σε ασθενείς θα είναι εφικτή σε περίπου μια δεκαετία.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA