Μενού
Ηarkovo _ Oukrania
Ρωσικό χτύπημα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας | AP Photo/Yevhen Titov
  • Α-
  • Α+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά μετά τις αμερικανικές εκλογές και τη νίκη του Ρεπουμπλικανού ηγέτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ συμβούλεψε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε την αξιοσημείωτη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως δήλωσε πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της αλλά γνωρίζει το θέμα.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν, είναι αναληθείς.

«Πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το φερόμενο τηλεφώνημα είναι αναληθείς. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίκι.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα», αλλά δεν εξήγησε πώς θα το κάνει.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης την Τετάρτη (06/11) με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.

Οι όροι Πούτιν για τερματισμό του πολέμου

Την Παρασκευή (08/11), το Κρεμλίνο ανακοίνωσε - σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ' όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Σύμβουλος Τραμπ: «Η Κριμαία χάθηκε»

Σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα στρατηγικής δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνηση όσον αφορά την Ουκρανία θα είναι η εγκαθίδρυση ειρήνης και όχι η επιστροφή χαμένων εδαφών, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη».

«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, θα δείξει σ' εμάς ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε», δήλωσε. «Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου να πάρεις πίσω την Κριμαία και να βάλεις αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρεις πίσω την Κριμαία, τότε είσαι μόνος σου».

Ο Λάνζα δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι «η ειρήνη και να σταματήσει ο σκοτωμός».

«Αυτό που θα πούμε στην Ουκρανία είναι, ξέρετε τι βλέπετε; Τι βλέπετε ως ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη; Δεν είναι ένα όραμα για νίκη, αλλά ένα όραμα για ειρήνη. Και ας αρχίσουμε να κάνουμε την έντιμη συζήτηση», δήλωσε.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 έπειτα από μια εξέγερση που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου εξαπέλυσαν την εισβολή τους, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Πάντα σύμφωνα με τον Σίμπιγκα, γίνεται δουλειά για να οργανωθεί μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA