Ένας ηλικιωμένος επιζών του Ολοκαυτώματος ανακρίθηκε από την αστυνομία αφού κατέθεσε λουλούδια στην πλατεία Τραφάλγκαρ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ο Στέφεν Κάπος, 87 ετών, ανακρίθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία την Παρασκευή σχετικά με τη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στις 18 Ιανουαρίου στο κέντρο του Λονδίνου - μια διαδήλωση για την οποία η αστυνομία αντιμετώπισε τότε κατηγορίες για «κατασταλτική και σκληρή αστυνόμευση».
Ο κ. Κάπος έζησε κρυμμένος υπό το ναζιστικό καθεστώς ως παιδί στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, αφού έχασε την επαφή με τη μητέρα του και ο πατέρας του οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν.
Είναι μεταξύ των εννέα ατόμων που έχουν κληθεί από τη Met για ανάκριση μετά τη σύλληψη 77 ατόμων την ημέρα της διαμαρτυρίας. Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 21 άτομα.
Μιλώντας έξω από το αστυνομικό τμήμα μετά την ανάκρισή του το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Κάπος δήλωσε στην Independent ότι σκοπεύει να συνεχίσει να διαδηλώνει για την ειρήνη στη Γάζα, περιγράφοντας πόσο «περήφανος» είναι που η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του και των εγγονών του, τον συνοδεύει επίσης.
Είπε ότι ήθελε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι «υπάρχει σταθερή υποστήριξη από όλους τους Εβραίους προς αυτό που συμβαίνει».
Ο κ. Κάπος μίλησε περιτριγυρισμένος από περίπου 100 υποστηρικτές, πολλοί από τους οποίους ήταν είτε επιζώντες του Ολοκαυτώματος είτε απόγονοί τους.
Ένα πανό που έγραφε «Απόγονοι επιζώντων του Ολοκαυτώματος κατά της γενοκτονίας στη Γάζα!» ήταν ένα από τα πανό που κρατούσαν, ενώ συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» φωνάζονταν από το πλήθος.
«Ντρέπομαι για την κυβέρνησή μας»
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτού του γεγονότος κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καταρρίπτοντας την εύθραυστη εκεχειρία που διατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε «τρομακτική».
«Το είδος των δολοφονιών που συμβαίνουν, είναι αφόρητο να το βλέπεις και αναρωτιέσαι πού οδηγεί. Είναι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι.
«Τα σπίτια τους έχουν βομβαρδιστεί. Είναι ανυπόφορο και δεν καταλαβαίνω πώς το αντέχει ο κόσμος.
«Ντρέπομαι για την κυβέρνησή μας και για όλους τους άλλους που το επιτρέπουν».
Ο κ. Κάπος επέκρινε έντονα την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, καλώντας την να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ και να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές συμβάσεις.
Ο κ. Κάπος ήταν μεταξύ μιας ομάδας διαδηλωτών που μετέφεραν λουλούδια για να τα καταθέσουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ προς τιμήν των 48.000 Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας, από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 251 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές καταγραφές.
Σύμφωνα με τον Συνασπισμό «Σταματήστε τον Πόλεμο», όλοι οι ακτιβιστές που έλαβαν επιστολές της αστυνομίας με τις οποίες καλούνταν για ανάκριση από τη Met ήταν μεταξύ αυτής της ομάδας.
Περισσότεροι από 50 βουλευτές και ομότιμοι, καθώς και συνδικαλιστές και νομικοί εμπειρογνώμονες, ήταν μεταξύ εκείνων που έγραψαν τότε στην υπουργό Εσωτερικών Yvette Cooper, απαιτώντας τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την τακτική που εφάρμοσε η Met στη διαμαρτυρία της 18ης Ιανουαρίου.
Μια ομάδα 40 «εξαιρετικά σοκαρισμένων» επιζώντων του Ολοκαυτώματος ή απογόνων επιζώντων του Ολοκαυτώματος έχουν τώρα γράψει ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας την ανάκριση του Στέφεν Κάπου από την αστυνομία.
Η επιστολή έχει ως εξής: «Κάθε καταστολή του δικαιώματος διαμαρτυρίας είναι αρκετά κακή - αλλά η δίωξη ενός 87χρονου Εβραίου, του οποίου οι εμπειρίες του Ολοκαυτώματος τον αναγκάζουν να μιλήσει ενάντια στη γενοκτονία της Γάζας, είναι εντελώς αποκρουστική».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.