Ένοχη για τη δολοφονία τριών συγγενών της και για απόπειρα δολοφονίας ενός τέταρτου κρίθηκε η Έριν Πάτερσον από την Αυστραλία, η οποία τούς προσέφερε ένα θανατηφόρο γεύμα με μοσχάρι Γουέλινγκτον και δηλητηριώδη μανιτάρια πριν από περίπου δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Guardian, καθώς η δίκη έφτασε στην 11η εβδομάδα, μια επιτροπή ενόρκων του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βικτώριας, στην Αυστραλία, καταδίκασε την Πάτερσον για τη δολοφονία των γονιών του πρώην συζύγου της, Ντον και Γκέιλ Πάτερσον, και της θείας του, Χέδερ.
Η 12μελής επιτροπή ενόρκων έκρινε επίσης την Πάτερσον ένοχη για απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της Χέδερ, Ίαν Γουίλκινσον, ο οποίος επέζησε του γεύματος μετά από εβδομάδες νοσηλείας στο νοσοκομείο.
Καθώς διαβάζονταν οι αποφάσεις, η Πάτερσον δεν έβγαλε τα μάτια της από την επιτροπή ενόρκων. Κοίταζε μπροστά, ήρεμη. Κανένα μέλος των οικογενειών Πάτερσον ή Γουίλκινσον δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο για την ανάγνωση των αποφάσεων.
Μετά την ανακοίνωση των ετυμηγοριών, ο δικαστής, Κρίστοφερ Μπιλ, ευχαρίστησε τους ενόρκους για το έργο τους που διήρκεσε πάνω από 10 εβδομάδες. Τους χαρακτήρισε «εξαιρετικούς» και τους επαίνεσε για το ότι διατήρησαν το υψηλό ηθικό τους, ακόμη και μετά την παράταση της δίκης κατά εβδομάδες πέραν του αναμενόμενου.
Ο Μπιλ δήλωσε ότι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συμμετάσχουν σε άλλη επιτροπή ενόρκων για 15 χρόνια. Αρχικά, 15 άτομα είχαν επιλεγεί ως υποψήφιοι ένορκοι - τρία άτομα περισσότερα από τα συνήθη 12, σε περίπτωση που κάποιος αρρώσταινε ή απολυόταν.
Ένας ένορκος απομακρύνθηκε τον Μάιο, αφού το δικαστήριο έλαβε πληροφορίες ότι είχε συζητήσει την υπόθεση με την οικογένεια και τους φίλους του. Δύο άλλοι απομακρύνθηκαν μετά την τελική οδηγία του δικαστή προς τους ενόρκους.
Τελικά, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες παρέμειναν για να αποφασίσουν τις ετυμηγορίες. Η αστυνομία της Βικτώριας αναγνώρισε την απόφαση της κριτικής επιτροπής με δήλωση.
«Οι σκέψεις μας είναι με τις αντίστοιχες οικογένειες αυτή τη στιγμή και αναγνωρίζουμε πόσο δύσκολα ήταν τα τελευταία δύο χρόνια για αυτές. Θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο μετά από αυτή την απόφαση», ανέφερε η δήλωση.
«Θα θέλαμε επίσης να αναγνωρίσουμε το έργο των ντετέκτιβ της ομάδας ανθρωποκτονιών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύπλοκης έρευνας, καθώς και τη σημαντική υποστήριξη που λάβαμε από διάφορους άλλους τομείς της αστυνομίας της Βικτώριας.
Οι οικογένειες Πάτερσον και Γουίλκινσον δεν θα εκδώσουν δήλωση μέσω της αστυνομίας της Βικτώριας και έχουν ζητήσει να διατηρηθεί η ιδιωτικότητά τους αυτή τη στιγμή».
Η Πάτερσον δηλητηρίασε τα θύματά της με μανιτάρια
Η αστυνομία κατηγόρησε την Πάτερσον τον Νοέμβριο του 2023 για το θανατηφόρο γεύμα που παρέθεσε στο σπίτι της στο Λεόνγκαθα, στην περιοχή Γκίπσλαντ της νοτιοανατολικής Βικτώριας, στις 29 Ιουλίου.
Και οι τέσσερις καλεσμένοι διαγνώστηκαν με δηλητηρίαση από μανιτάρια αμανίτα, που προκλήθηκε από την κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών death cap.
Η Γκέιλ και η Χέδερ πέθαναν στις 4 Αυγούστου. Ο Ντον πέθανε την επόμενη μέρα, στις 5 Αυγούστου. Ο Ίαν, πάστορας της βαπτιστικής εκκλησίας του Κορουμπούρα, αναρρώθηκε και εξήλθε από το νοσοκομείο σε θάλαμο αποκατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η εισαγγελέας, Nanette Rogers SC, ισχυρίστηκε ότι η Πάτερσον προσκάλεσε τους τέσσερις ηλικιωμένους επισκέπτες στο σπίτι της με το «πρόσχημα» ότι είχε καρκίνο και χρειαζόταν συμβουλές για το πώς να ανακοινώσει τα νέα στα παιδιά της.
Ο χωρισμένος σύζυγος της Πάτερσον, Σάιμον, είχε επίσης προσκληθεί στο γεύμα, αλλά ακύρωσε μία ημέρα πριν, στέλνοντας μήνυμα ότι ένιωθε «πολύ άβολα» για να παρευρεθεί, όπως ακούστηκε στη δίκη. Η εισαγγελία δεν ισχυρίστηκε κίνητρο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Πάτερσον, Κόλιν Μάντι, δήλωσε στη δίκη ότι το περιστατικό ήταν «τραγωδία και τρομερό ατύχημα». Είπε ότι η πελάτισσά του δεν είχε ποτέ την πρόθεση να βλάψει τους καλεσμένους της.
Ο Μάντι είπε στο δικαστήριο ότι η Πάτερσον πανικοβλήθηκε και είπε ψέματα στην αστυνομία ότι δεν είχε ποτέ μαζέψει μανιτάρια ούτε είχε αφυγραντήρα τροφίμων, επειδή ήταν συγκλονισμένη μετά το γεύμα.
Η υπεράσπιση συμφώνησε ότι δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι η Πάτερσον δεν είχε ποτέ διαγνωστεί με καρκίνο.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.