Μενού
Στιγμιότυπο από ρουκέτα
Στιγμιότυπο από χρήση ρουκέτας | ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA
  • Α-
  • Α+

Οι εταιρείες όπλων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία θα αποκλειστούν από μια νέα προσπάθεια χρηματοδότησης της άμυνας της ΕΕ ύψους 150 δισ. ευρώ, εκτός εάν οι χώρες καταγωγής τους υπογράψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με τις Βρυξέλλες, γράφουν σχετικά οι Financial Times.

Το σχεδιαζόμενο ταμείο για δαπάνες στα εξοπλιστικά θα είναι ανοικτό μόνο σε εταιρείες των κρατών - μελών της ΕΕ και σε εταιρείες τρίτων χωρών που έχουν υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με το μπλοκ, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε την Τετάρτη.

Θα αποκλείει επίσης κάθε προηγμένο οπλικό σύστημα για το οποίο μια τρίτη χώρα έχει «εξουσία σχεδιασμού» - περιορισμούς στην κατασκευή ή τη χρήση συγκεκριμένων εξαρτημάτων - ή έλεγχο της ενδεχόμενης χρήσης του.

ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία: Ποια οπλικά συστήματα αποκλείονται

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιούν οι Financial Times, αυτό θα απέκλειε την αμερικανική πλατφόρμα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, η οποία κατασκευάζεται από την εταιρεία εξοπλισμών, RTX, και άλλα αμερικανικά οπλικά συστήματα όπου η Ουάσινγκτον έχει περιορισμούς ως προς το πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η πολιτική αυτή αποτελεί νίκη για τη Γαλλία και άλλες χώρες που έχουν απαιτήσει μια προσέγγιση «Αγοράστε όπλα από την Ευρώπη» για την ώθηση των αμυντικών επενδύσεων της ηπείρου, εν μέσω φόβων για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αμυντικού εταίρου και προμηθευτή που πυροδότησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εταιρείες όπλων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία θα αποκλειστούν από μια νέα χρηματοδοτική ώθηση της ΕΕ για την άμυνα ύψους 150 δισ. ευρώ, εκτός εάν οι χώρες καταγωγής τους υπογράψουν συμφωνίες άμυνας και ασφάλειας με τις Βρυξέλλες.

ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία: Πού πάνε τα χρήματα για τα εξοπλιστικά

Το 65% τουλάχιστον του κόστους των προϊόντων θα πρέπει να δαπανηθεί στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ουκρανία. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορούσε να δαπανηθεί για προϊόντα από τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει σύμφωνο ασφαλείας.

«Έχουμε αυτή την ευκαιρία να οικοδομήσουμε πραγματικά την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία» δήλωσε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε τη σημασία της κατοχής όπλων χωρίς ξένους περιορισμούς. «Σε συνθήκες κρίσης, ο στρατός σου χρειάζεται πραγματικά να έχει ελεύθερα χέρια».

Το Ηνωμένο Βασίλειο άσκησε έντονες πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία, ιδίως δεδομένου του βασικού του ρόλου σε έναν ευρωπαϊκό «συνασπισμό των προθύμων» που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ηπείρου. Οι βρετανικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BAE Systems και Babcock International, είναι βαθιά ενσωματωμένες στην αμυντική βιομηχανία χωρών της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Εάν τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία ήθελαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα έπρεπε να υπογράψουν εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με την ΕΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA