Μενού
Πορτρέτο του δολοφονημένου Γάλλου καθηγητή
Πορτρέτο του δολοφονημένου Γάλλου καθηγητή | EPA/BERTRAND GUAY/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Έξι έφηβοι στη Γαλλία κατηγορούνται για συνέργεια στην άγρια δολοφονία ενός εκ των καθηγητών τους. Οι ανήλικοι ήταν ηλικίας 13 με 15 ετών όταν τελέστηκε το έγκλημα, με θύμα τον Σάμιουελ Πατί. 

Κατηγορούνται συκοφαντική δυσφήμιση και πως υπέδειξαν στον δράστη το πού βρίσκεται το θύμα, εντός του σχολείου τους. Η μέγιστη ποινή που μπορεί να τους επιβληθεί είναι 2,5 χρόνια. 

Το έγκλημα που σόκαρε

Ο καθηγητής μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2020, αφότου φέρεται να έδειξε σε μαθητές ένα καρτούν με τη μορφή του προφήτη Μωάμεθ, θέλοντας να διδάξει τη σημασία της ελευθερίας του λόγου. 

Η μικρότερη από τους ανήλικους, μία 13χρονη, είχε αποβληθεί από το σχολείο εννέα μέρες πριν από τη δολοφονία, για λόγους που δεν σχετίζονται με το έγκλημα. 

Φέρεται να είπε ψέματα στον πατέρα της πως την τιμώρησαν γιατί αντιπαρατέθηκε με τον Πατί όταν εκείνος - όπως ισχυρίστηκε το παιδί - ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα. 

Ο πατέρας της, στη συνέχεια, είχε κάνει αναρτήσεις βίντεο στα social media ζητώντας την απόλυσή του. 

Η αστυνομία πιστεύει πως ήταν αυτά τα βίντεο αυτά που παρακίνησαν τον 18χρονο δράστη να ταξιδέψει 80 χιλιόμετρα, από τη Νορμανδία σε περιοχή κοντά στο Παρίσι, για να σκοτώσει τον καθηγητή. 

Οι άλλοι πέντε ανήλικοι φαίνεται ότι βοήθησαν τον 18χρονο να αναγνωρίσει το θύμα, ζητώντας σε αντάλλαγμα 300 ευρώ. Ένας εξ αυτών δήλωσε πως ο δράστης τού είπε πως σκοπός του είναι να βιντεοσκοπήσει τον καθηγητή να απολογείται γιατί έδειξε καρικατούρες του Μωάμεθ. 

Για την ίδια υπόθεση, σύμφωνα με το BBC, θα δικαστούν και οκτώ ενήλικοι, που κατηγορούνται, επίσης, για συνέργεια. Μεταξύ αυτών και ο πατέρας της ανήλικης.

Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν και δύο φίλοι του δράστη, κατηγορούμενοι για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία». Ο ένας φαίνεται πως συνόδευσε τον 18χρονο όταν πήγε να αγοράσει όπλα και ο άλλος ότι τον πήγε στο σχολείο, την ημέρα της δολοφονίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA