Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν μία υπαρξιακή ανάσα για τους Παλαιστίνιους που είχαν εκτοπιστεί από τη Γάζα, αλλά ο πολυπόθητος νόστος τους αμαυρώνεται από την ολική καταστροφή.
Όπως καταγράφει το Al Jazeera, όσοι επιστρέφουν στην ισοπεδωμένη Γάζα το κάνουν περισσότεροι για να πατήσουν το χώμα, αφού στη θέση των κοινοτήτων τους, βρίσκεται τώρα μία «έρημος» από σκουπίδια και μπάζα.
Απεγνωσμένοι από το επίπεδο της καταστροφής, οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας ζητούν δράση για την υγειονομική κρίση και την επικινδυνότητα των κτιρίων στη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα.
Γάζα: Τοξική «έρημος» το σπίτι τους
Στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον το 80% του αστικού ιστού έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τις επιδρομές του Ισραήλ, ενώ εκκωφαντικά ηχεί η σιωπή άνω των 45.000 νεκρών Παλαιστίνιων.
Χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση, δομές υγείας ή καταλύματα, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν επιστρέψει σε μία παγίδα αργού θανάτου,
«Έχουν σοκαριστεί με αυτό στο οποίο επέστρεψαν», είπε από την πόλη της Γάζας, λέει στο μέσο η Τες Ίνγκραμ, από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
«Ήλπιζαν ότι τα σπίτια τους, οι γειτονιές τους, οι κοινότητές τους ίσως είχαν γλιτώσει. Και καθώς επιστρέφουν εδώ και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι έτσι, η ελπίδα που κρατούσαν για 15 μήνες καταρρέει».
Και δεν είναι μόνο η σκόνη και τα χαλάσματα. Σωροί τοξικών σκουπιδιών καταλαμβάνουν κεντρικές περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού κέντρου, ενισχύοντας τη μετάδοση ασθενειών.
«Η συσσώρευση απορριμμάτων κοντά σε νοσοκομεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, κυρίως την εκδήλωση ασθενειών και επιδημιών», δήλωσε η Amin al-Alia, νοσοκόμα στο νοσοκομείο Ahli.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε ο κάτοικος της περιοχής στο Al Jazeera. «Ελπίζουμε να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό».
«Αυτή η περιοχή έχει γίνει τόσο τρομακτική όσο τα στοιχειωμένα δάση», πρόσθεσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, ο Majid Bassam. «Έχουμε γεμίσει έντομα, αδέσποτα, ό,τι φανταστείτε. Η περιοχή έχει γίνει τεράστια ερημιά».
ΠΟΥ: «Ακατανόητη η κατάσταση στη Γάζα»
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι στην πόλη της Γάζας επιδεινώνουν την κατάσταση.
Ελλείψει στέγασης, πολλοί ανάβουν υπαίθριες φωτιές μέσα σε μερικώς στεκούμενα κτίρια, για να βρουν ζεστασιά εν μέσω χειμώνα, κινδυνεύοντας από περιστασιακές καταρρεύσεις.
Υπήρξαν τρεις τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν μέσα σε τέτοια κτίρια από υλικά που αποκολλήθηκαν.
Η Hanan Balkhy από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περιέγραψε τις δοκιμασίες των Παλαιστινίων ως «πέρα από κάθε κατανόηση» και ζήτησε να επισπευσθούν οι επιχειρήσεις βοήθειας.
Ο ΠΟΥ είναι «έτοιμος να κλιμακώσει την απάντησή του», αλλά χρειάζεται επειγόντως «συστηματική και διαρκή πρόσβαση στον πληθυσμό σε όλη τη Γάζα και ένα τέλος στους περιορισμούς στην είσοδο βασικών προμηθειών», συμπλήρωσε.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν επιστρέψει στη βόρεια Γάζα από τότε που ο ισραηλινός στρατός άνοιξε εν μέρει τον Διάδρομο Netzarim , που χωρίζει τη Γάζα από βορρά προς νότο, για ταξίδια στα τέλη Ιανουαρίου.
Την Κυριακή, η Χαμάς είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν πλήρως από τον διάδρομο ως μέρος της συνεχιζόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δίνοντας τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να τον περάσουν χωρίς να φοβούνται τη στρατιωτική βία για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.