Μενού
anakoxi.jpg
Μνημείο στο Λίβερπουλ για την Ανακωχή των Χριστουγέννων. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε ένα απέραντο πεδίο μάχης μετατράπηκε η Ευρώπη από τον Ιούλιο του 1914 έως και τον Νοέμβριο του 1918. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός και ως ο Μεγάλος Πόλεμος, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι νεκροί στρατιώτες εξαιτίας της αιματηρής σύγκρουσης ήταν σχεδόν 9.700.000, ενώ 8,9 εκατομμύρια πολίτες πέθαναν λόγω του πολέμου.

Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Αυστριακοί, Ούγγροι, Σέρβοι, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Αμερικανοί και Αυστραλοί, κυρίως νεαρής ηλικίας και στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών, πολέμησαν στα χαρακώματα, σε μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου για την ανθρώπινη ιστορία, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί, η παρουσία στα χαρακώματα για χρόνια, η χρήση χημικών, τανκς και πολεμικών αεροπλάνων σε ευρεία κλίμακα για πρώτη φορά, η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια των συγκρούσεων, η ισπανική γρίπη που θέριζε ζωές, ήταν για τέσσερα χρόνια βασικό κομμάτι της θλιβερής πραγματικότητας στη γηραιά ήπειρο.

Σπουδαίοι συγγραφείς της εποχής, λογοτέχνες, ποιητές και καλλιτέχνες προσπάθησαν να αποτυπώσουν την μεγάλη τραγωδία της συγκεκριμένης περιόδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιλμ «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο», η γερμανική επική αντιπολεμική ταινία του 2022, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 1929 του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ.

Ακόμη μια συγκλονιστική ταινία με φόντο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το «Καλά Χριστούγεννα» (Joyeux Noël). Πρόκειται για πολεμική, δραματική γαλλική ταινία του 2005 σε σενάριο και σκηνοθεσία Κριστιάν Καριόν με τους Γκιγιώμ Κανέ, Ντάνιελ Μπρουλ, Ντιάνε Κρούγκερ και Μπένο Φύρμαν σε ρόλους πρωταγωνιστών. Το 2006 η ταινία απέσπασε μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 78η Απονομή των Βραβείων και μία για Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία.

Τι πραγματεύεται το φιλμ; Η ταινία καταγράφει την ιστορική Ανακωχή των Χριστουγέννων ανάμεσα σε Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες στον πρώτο χρόνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τι συνέβη τότε;

Τι συνέβη στην ανακωχή των Χριστουγέννων

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων ήταν μια σειρά από ανεπίσημες εκεχειρίες στο Δυτικό Μέτωπο, κατά τη διάρκεια των γιορτών το 1914.

Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες, που ήταν με το δάκτυλο στη σκανδάλη σε αντίπαλα χαρακώματα, άρχισαν ξαφνικά να ανταλλάσσουν ευχές και να τραγουδούν.

a pagkosmios
Shutterstock

Σύμφωνα με καταγραφές και μαρτυρίες της εποχής, μάλιστα, η ένταση ελαττώθηκε σε βαθμό που οι στρατιώτες περπατούσαν απέναντι για να κουβεντιάσουν με τους αντιπάλους τους και να τους δώσουν δώρα.

Η κορύφωση της απίστευτης ανακωχής σημειώθηκε την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων όταν εκατοντάδες στρατιώτες επιχείρησαν βρέθηκαν στην ουδέτερη ζώνη για να μιλήσουν με τους εχθρούς τους και να ανταλλάξουν τρόφιμα και ενθύμια.

Δημοσιεύματα του 1914 αναφέρουν ότι τελέστηκαν αρκετές κοινές κηδείες, ενώ σε πολλές από τις συναντήσεις οι αντίπαλοι στρατιώτες τραγούδησαν μαζί τα κάλαντα και έπαιξαν ποδόσφαιρο.

Την επόμενη χρονιά τα Χριστούγεννα κάποιες στρατιωτικές μονάδες οργάνωσαν ξανά εκεχειρία με τους αντιπάλους τους, αλλά αυτό το φαινόμενο δεν ήταν τόσο εκτεταμένο όσο το 1914.

Οι αυστηρές εντολές

Αυτό οφείλονταν στις αυστηρές εντολές από τους ανωτέρους και των δύο πλευρών που απαγόρευαν τη χριστουγεννιάτικη εκεχειρία. Επιπλέον, με το πέρασμα των ετών και ενώ είχαν γίνει οι άνευ προηγουμένου αιματηρές μάχες σε Σομ και Βερντέν, οι στρατιώτες και των δύο πλευρών θεωρούσαν τους αντιπάλους τους ως υπάνθρωπους.

Το 1999 τοποθετήθηκε ένας σταυρός στο Βέλγιο στο Saint-Yvon Ploegsteert ως μνημείο της Ανακωχής των Χριστουγέννων. Μάλιστα, υπάρχει χαραγμένο και το παρακάτω μήνυμα: «1914: Η ανακωχή των φίλων με τα χακί».

Να σημειωθεί ότι η ταινία για την Ανακωχή των Χριστουγέννων βασίζεται στα γεγονότα που συνέβησαν στα παγωμένα χαρακώματα στην κοινότητα Φρελανγκιέν, στον βορρά της Γαλλίας, κοντά στην πόλη Λιλ.

shutterstock_785840254.jpg
Shutterstock

Σχεδόν έναν αιώνα μετά και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αιματηρές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα, το παράδειγμα του 1914, θα μπορούσε να δώσει τροφή για σκέψη στους πολέμαρχους και τους ορκισμένους μαχητές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA