Μενού
Pornhub
Pornhub | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε σήμερα τρεις ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο -τα Pornhub, Stripchat και XVideos- στη λίστα των μεγαλύτερων site που χρήζουν «ασφυκτικού» ελέγχου και επίβλεψης βάσει της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Η Νομοθετική Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) έχει επιβληθεί ήδη σε 19 sites, με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες αγορών και μηχανές αναζήτησης να απαρτίζουν τη λίστα, μεταξύ των οποίων οι Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (πρώην Twitter) και TikTok.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το μέτρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για πλατφόρμες που καταγράφουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαία, και προβλέπει αυστηρότερους κανόνες ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί κυρίως ότι εφαρμόζουν τα αναγκαία μέσα για την προστασία των ανηλίκων.

Τα παραπάνω sites «θα πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους και να προστατεύουν τους διαδικτυακούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και να αξιολογούν και να μετριάζουν επαρκώς τυχόν συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις υπηρεσίες τους», τόνισε η Κομισιόν.

Στην αντεπίθεση το Pornhub

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης, τόνισε ότι «η δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας αποτελεί προτεραιότητα» στην εφαρμογή της DSA.

Η ιστοσελίδα Pornhub δεν άφησε το «στενό μαρκάρισμα» αναπάντητο, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει ξεπεράσει το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών που έχει ορίσει η ΕΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του μέτρου. «Στις 31 Ιουλίου 2023, το Pornhub είχε 33 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA