Μενού
cameron
Τζέιμς Κάμερον | ΑΠΕ
  • Α-
  • Α+

Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, η Τάφρος των Μαριανών, εντοπίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει βάθος 10.994 μέτρα! H πρώτη κατάδυση έγινε το 1960 από τους Ντον Γουόλς και Ζακ Πικάρντ, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε μισό αιώνα αργότερα, όχι από κάποιον έμπειρο δύτη, αλλά από τον Καναδό σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον!

Η Τάφρος τοποθετείται νοτιανατολικά των νήσων Μαριανών, οι οποίες αποτελούν κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Χαρακτηρίστηκε εθνικό μνημείο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2009 επί Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Όταν στον πυθμένα του ωκεανού δύο τεκτονικές πλάκες συγκρούονται, η μία βυθίζεται κάτω από την άλλη στον μανδύα της Γης. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τάφρου. Στο βαθύτερο θαλάσσιο σημείο της Γης επικρατούν ακραίες συνθήκες. Η πίεση υπολογίζεται στα 1.086 bar, αριθμός που ισοδυναμεί 1.100 φορές με την κανονική ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Επιπλέον, λόγω του τεράστιου βάθους, επικρατεί αέναο σκοτάδι και η θερμοκρασία είναι μόλις λίγο μεγαλύτερη από μηδέν βαθμούς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mixanitouxronou.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA