Μενού
Fagradalsfjall
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του Fagradalsfjall που θα ήταν ικανή να εξαφανίσει μια ολόκληρη πόλη και να απελευθερώσει τοξικές αναθυμιάσεις. 

Η χώρα έχει αρχίζει να προετοιμάζεται μετά τη διαταγή εκκένωσης και έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έκρηξη του ηφαιστείου.

Σήμερα, κυκλοφόρησε και ένα ηχητικό απόσπασμα από το ηφαίστειο μέσα από μια εφαρμογή που μετατρέπει τις σεισμικές συχνότητες σε ηχητικές φωνές.  

Η εφαρμογή λέγεται Earthtunes και σύμφωνα με τη Daily Mail αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Northwestern. 

«Η δραστηριότητα είναι τρομερή, συναρπαστική και τρομακτική», είπε η σεισμολόγος Suzan van der Lee, η οποία συμμετείχε στην ανάπτυξη του Earthtunes: 

«Η Ισλανδία έκανε το σωστό εκκενώνοντας τους κατοίκους στο κοντινό Grindavik και το κοντινό γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, έναν από τους παλαιότερους σταθμούς γεωθερμίας στον κόσμο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνδύασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ζεστό νερό για θέρμανση στην περιοχή». 

Οι ήχοι που καταγράφηκαν αποκαλύπτουν πως το ηφαίστειο Fagradalsfjall είναι έτοιμο να εκραγεί, με τα ηχητικά κλιπ να προέρχονται από 24ωρη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε από τον Παγκόσμιο Σεισμογραφικό Δίκτυο από τις 10 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Σχεδόν 4 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη Grindavik, με το Blue lagoon να έχει κλείσει και τους δρόμους να έχουν γεμίσει ρωγμές από την προηγούμενη εβδομάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA