Μενού
omiroi hamas israil
Απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς | AP Photo/Leo Correa
  • Α-
  • Α+

Ισραήλ και Χαμάς επεξεργάζονται μία νέα φάση της συμφωνίας εκεχειρίας, σύμφωνα με την οποία η ισλαμιστική οργάνωση θα μπορούσε να απελευθερώσει άντρες ή στρατιωτικό προσωπικό των Ισραηλινών, σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσειςόπως μεταδίδει το Sky News.

Μέχρι σήμερα, μόνο γυναίκες και παιδιά έχουν ελευθερωθεί με βάση την συμφωνία των δύο πλευρών.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι επικεφαλής της CIA και της Ισραηλινής Υπηρεσίας Μοσάντ, συνάντησαν την Τρίτη (28/11) τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τι θα χρειαζόταν για να επιτευχθεί μία κατάπαυση πυρός που θα διαρκούσε περισσότερο από λίγες ημέρες.

Διαπραγματευτές του Κατάρ συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Χαμάς πριν από τη συνάντηση για να εξετάσουν την προθυμία τους να συμφωνήσουν σε νέες παραμέτρους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν «ασαφές».

Νέα λίστα Παλαιστίνιων κρατουμένων

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ενέκρινε μία λίστα 50 κρατουμένων Παλαιστινίων προς απελευθέρωση σε περίπτωση επέκτασης της εκεχειρίας. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Έιλον Λιβάι ανέφερε ότι 161 άτομα παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Από αυτούς, οι 146 είναι Ισραηλινοί πολίτες και οι 15 ξένης υπηκοότητας. Οι 126 είναι άντρες, 35 γυναίκες, τέσσερα παιδιά και τέσσερα άτομα ηλικίας 18 και 19 ετών. Δέκα όμηροι είναι άνω των 75 ετών.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανακωχής, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις φυλακές του, μόνον γυναίκες και εφήβους.

Στο πλαίσιο της διήμερης παράτασης που δόθηκε, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώνει επιπλέον 10 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA