Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της άμβλωσης, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ «θέλει η Αμερική να επιστρέψει στα χρόνια του 1800», δήλωσε χθες Παρασκευή η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αριζόνα, πολιτεία όπου η δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως είναι εφαρμοστέος νόμος ο οποίος απαγορεύει σχεδόν εντελώς την εκούσια διακοπή της κύησης, συνταγμένος πριν από 160 χρόνια.

«Να πώς θα μοιάζει η δεύτερη θητεία του Τραμπ: περισσότερες απαγορεύσεις, περισσότερα δεινά, λιγότερη ελευθερία», πέταξε η αντιπρόεδρος. «Όπως έκανε στην Αριζόνα, θέλει να γυρίσει την Αμερική στα χρόνια του 1800», επέμεινε η κυρία Χάρις.

Οι νόμοι για την άμβλωση θα πρέπει να καθορίζονται από τις πολιτείες των ΗΠΑ, είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Η στάση του θεωρείται πιο μετριοπαθής, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, καθώς αποφεύγει να προτείνει απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μερικές ημέρες νωρίτερα σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως υποστηρίζει εξαιρέσεις στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και προκειμένου να προστατευθεί η ζωή της μητέρας. Επανέλαβε επίσης πως υποστηρίζει την προσβασιμότητα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε τυχόν απαγόρευση της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μετά από έναν αριθμό εβδομάδων κύησης. Έτσι, διέψευσε τις προσδοκίες θρησκευόμενων και συντηρητικών υποστηρικτών του ότι θα επιδιώξει ομοσπονδιακούς περιορισμούς, εφόσον επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε προηγουμένως στείλει το μήνυμα ότι υποστήριζε απαγόρευση της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις 15 εβδομάδες, τόνισε τη σημασία της νίκης στις κάλπες, στην ευρέως αναμενόμενη δήλωσή του για το θέμα.

«Πρέπει να ακολουθήσετε την καρδιά σας σε αυτό το θέμα. Όμως, θυμηθείτε, πρέπει επίσης να κερδίσουμε τις εκλογές προκειμένου να αποκαταστήσουμε τον πολιτισμό μας και στην πραγματικότητα, να σώσουμε τη χώρα μας, η οποία είναι τώρα πολύ δυστυχώς, ένα έθνος σε παρακμή», είπε ο Τραμπ στο βίντεο.

Πάντως, για να καθησυχάσει τους υπερσυντηρητικούς, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι είναι υπεύθυνος για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2022 που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade και έβαλε τέλος στο ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, αναφερόμενος έμμεσα στους συντηρητικούς δικαστές που επέλεξε για το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ και που κατέστησαν αυτό δυνατό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA