Μενού
Λιώσιμο πάγων
Παγόβουνο που λιώνει στην Αρκτική | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συναγερμό για το κλίμα σήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), κάνοντας λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το μεγάλο ποσοστό αεριών του θερμοκηπίου που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2024, συνέβαλε στην αύξηση της θερμοκρασίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε επιτάχυνση στο λιώσιμο των πάγων και κατ' επέκταση την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στην ετήσια έκθεσή του.

Έκθεση WMO: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν στον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων το 2024

Την ώρα που σε μικρό αριθμό περιοχών η θερμοκρασία έπεσε, ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν χάος σε όλη τη Γη, με ξηρασίες να προκαλούν ελλείψεις τροφίμων και πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές να οδηγούν στον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων, ο υψηλότερος αριθμός από το 2008 όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, επισημαίνει ο επιστημονικός συντονιστής του WMO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, Τζον Κένεντι

Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι παγετώνες και οι πάγοι των θαλασσών εξακολούθησαν να λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η στάθμη των θαλασσών να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Από το 2015 ως το 2024 η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 4,7 χιλιοστά ετησίως, έναντι 2,1 χιλιοστών την περίοδο 1003-2002, επεσήμανε ο WMO.

Ο Κένεντι επίσης προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

«Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν το είδος της συνολικής κυκλοφορίας των ωκεανών, οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα σε όλο τον κόσμο», εξήγησε. «Όσα συμβαίνουν στους πόλους δεν μένουν απαραιτήτως στους πόλους».

Τι προβλέπει η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα

Υπενθυμίζεται ότι, οι περισσότερες χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει δράσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μακροπρόθεσμη μέση αύξηση της θερμοκρασίας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ του 1,34° Κελσίου και του 1,41° Κελσίου, πλησιάζοντας αλλά όχι φτάνοντας ακόμη το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού, επεσήμανε ο WMO.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA