Μενού
Κελί Μπρέιβικ
Κελί Μπρέιβικ | Twitter
  • Α-
  • Α+

Ο νεοναζί Άντερς Μπρέιβικ, γνωστός για το μακελειό του 2011 στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του οποίου σκότωσε 77 ανθρώπους, έκανε μήνυση στο κράτος σε μία προσπάθεια να γλιτώσει την απομόνωση από τη φυλακή.

Ο Μπρέιβικ, σε προσπάθεια να εξηγήσει το σκεπτικό του, ανέφερε πως η απομόνωσή του από τους υπόλοιπους συγκρατούμενούς του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «Ringerike» στη Νορβηγία, τον έχει οδηγήσει σε «βαθιά κατάθλιψη».

Ωστόσο ο χώρος που κρατείται στη Νορβηγία, μοιάζει περισσότερο με σπίτι παρά με κέντρο κράτησης, όπως το έχουμε συνδέσει εμείς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μπρέιβικ ζει σε κελί που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κουζίνα, πλυντήριο πιάτων, φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο ρούχων, πάγκους εργασίας από ανοξείδωτο ατσάλι και ντουλάπια.

Άντερς Μπρέιβικ: Τι άλλο έχει μέσα στο κελί

Στο «κελί-σουίτα» υπάρχει επίσης γυμναστήριο που διαθέτει πανάκριβα όργανα γυμναστικής, όπως διάδρομο, πρέσα ποδιών και κωπηλατικό μηχάνημα. Δεν λείπει το σαλόνι με μεγάλη τηλεόραση, δερμάτινα καθίσματα, τραπεζάκι του καφέ με κεριά, καλοριφέρ και δύο μεγάλα παράθυρα με θέα.

Διαθέτει ακόμη και διακοσμητικά έργα τέχνης στους τοίχους, συμπεριλαμβανομένης μιας ασπρόμαυρης εικόνας του Πύργου του Άιφελ.

Στον νεοναζί Μπρέιβικ έχει επιτραπεί να διατηρεί τρία πολύχρωμα παπαγαλάκια ως κατοικίδια, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων NTB, ενώ σε σχετικά πλάνα που έχουν προβληθεί από τα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται μία βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, ένας εσωτερικός κήπος, ένα γήπεδο μπάσκετ και μία τραπεζαρία.

Άντερς Μπρέιβικ: Γιατί μηνύει το νορβηγικό κράτος

Ο 44χρονος, όπως ειπώθηκε, μηνύει το νορβηγικό κράτος σε μία προσπάθεια να γλιτώσει από την απομόνωση στη φυλακή. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος λέει πως οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας έχει αποφανθεί ότι πρέπει να κρατηθεί χωριστά από τον πληθυσμό των φυλακών για λόγους ασφαλείας. Οι δικηγόροι του Μπρέιβικ είπαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι ο 44χρονος δεν θέλει πια να ζει.

«Είναι απομονωμένος για περίπου 12 χρόνια. Ζει σε έναν εντελώς κλειδωμένο κόσμο», είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο προχθές, Δευτέρα.

«Δεν επιθυμεί να είναι πια στη ζωή» πρόσθεσε. Ο Μπρέιβικ ζητά επίσης από το δικαστήριο να άρει τους περιορισμούς στην αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο. Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια –τη μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλει ένα δικαστήριο στη Νορβηγία, αν και μπορεί να παραταθεί για όσο διάστημα θεωρείται απειλή- για τις επιθέσεις στις 22 Ιουλίου 2011.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA