Μενού
hezbollah
Μαχητές της Χεζμπολάχ.
  • Α-
  • Α+

Αυξάνονται, σύμφωνα με σημερινή (08/01) ανάλυση του Associated Press, οι φόβοι ότι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του Ιράν πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε μια πολεμική σύγκρουση άνευ προηγουμένου στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνει ο αρθρογράφος Τζόζεφ Κράους, το Ισραήλ σκότωσε έναν εκ των ηγετών της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ έπληξε μια ευαίσθητη ισραηλινή βάση με ρουκέτες, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν έναν διοικητή πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες στην Υεμένη αντάλλαξαν πυρά με το ναυτικό των ΗΠΑ.

«Κάθε χτύπημα και αντεπίθεση αυξάνει τον κίνδυνο ο ήδη καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα να διαχυθεί σε όλη την περιοχή», επισημαίνει το AP.

Η αντιπαράθεση πολλών δεκαετιών που φέρνει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ενάντια στο Ιράν και τις συμμαχικές ομάδες μαχητών, εντείνει τους φόβους για πυροδότηση ενός ανεξέλεκτου πολέμου.

«Δεν θέλουν πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να αφήσουν τους Ισραηλινούς να συνεχίσουν να χτυπούν χωρίς αντίποινα», είπε για την Χεζμπολάχ ο Λιβανέζος αναλυτής Κασίμ Κασίρ.

«Κάτι μεγάλο πρέπει να συμβεί, χωρίς να γίνει πόλεμος, έτσι ώστε οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί να πειστούν ότι δεν υπάρχει δρόμος για άλλες συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Από όλους τους περιφερειακούς συμμάχους του Ιράν, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δίλημμα.

Αν συνεχίσει να ανέχεται τις ισραηλινές επιθέσεις, όπως το χτύπημα στη Βηρυτό που σκότωσε τον αναπληρωτή πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, κινδυνεύει να φανεί ως ένας αδύναμος ή αναξιόπιστος σύμμαχος.

Αν εμπλακεί σε έναν πλήρη πόλεμο, το Ισραήλ έχει απειλήσει ότι θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στον Λίβανο, ο οποίος είναι ήδη βυθισμένος σε μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Μέση Ανατολή: Η στάση της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί χτυπήματα κατά μήκος των συνόρων σχεδόν κάθε μέρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, με προφανή στόχο να απασχολήσει ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά, αλλά κάθε πλευρά φαίνεται να μετρά προσεκτικά τις ενέργειές της για να περιορίσει την ένταση.

Ένα μπαράζ της Χεζμπολάχ με τουλάχιστον 40 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση το Σάββατο έστειλε μήνυμα χωρίς να ξεκινήσει πόλεμος, αν και μπορεί να πυροδότησε το χτύπημα της Δευτέρας.

«Οι 80 πύραυλοι θα ήταν ένα βήμα πολύ μακριά; Τι θα γινόταν αν κάποιος είχε σκοτωθεί; Πόσα θύματα θα δικαιολογούσαν μια πλήρη επίθεση; Τα ζοφερά μαθηματικά δεν παρέχουν σαφείς απαντήσεις», τονίζεται στο AP.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες του να επιστρέψουν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που εκκενώθηκαν λόγω των πυρών της Χεζμπολάχ πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη αν η Χεζμπολάχ δεν σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός του ΟΗΕ του 2006 που διέταξε την μαχητική ομάδα να αποσυρθεί από τα σύνορα.

Μέση Ανατολή: «Αναπόφευκτη η σύρραξη»

«Καμία πλευρά δεν θέλει έναν πόλεμο, αλλά οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτος», δήλωσε ο Yoel Guzansky, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Οι ΗΠΑ τοποθέτησαν δύο ομάδες κρούσης με αεροπλανοφόρα στην περιοχή, τον Οκτώβριο. Το ένα επιστρέφει σπίτι, αλλά αντικαθίσταται από άλλα πολεμικά πλοία. Οι αμερικάνικες παρουσίες στην περιοχή έστειλαν μια προειδοποίηση στο Ιράν και τους συμμάχους του ενάντια στη διεύρυνση της σύγκρουσης, αλλά δεν φαίνεται να έχουν λάβει όλοι το μήνυμα, σύμφωνα με το AP.

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με ρουκέτες σε βάσεις των ΗΠΑ. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη επιτέθηκαν στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, με πιθανές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Το Ιράν λέει ότι οι σύμμαχοί του ενεργούν μόνοι τους και όχι κατόπιν εντολών της Τεχεράνης.

Μέση Ανατολή: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο»

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι περισσότεροι Αμερικανοί μετά από δύο δεκαετίες δαπανηρών εκστρατειών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ένας ακόμη πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το AP οι περιφερειακές εντάσεις είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές όσο το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα, η οποία, όπως λέει, στοχεύει στη συντριβή της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παράσχει κρίσιμη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη για την επίθεση του Ισραήλ, θεωρούνται ευρέως ως η μόνη δύναμη που μπορεί να την τερματίσει.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν έναν ανοιχτό πόλεμο με το Ιράν και οι Ιρανοί δεν θέλουν έναν ανοιχτό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλί Χαμαντέχ, αναλυτής που γράφει στην εφημερίδα An-Nahar του Λιβάνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA