Μενού
Φρεγάτες
Φρεγάτες | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης προστασίας της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. 

Η φρεγάτα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Φύλακας της Ευημερίας, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία). Σκοπός της επιχείρησης είναι η προστασία των εμπορικών πλοίων που δέχονται επιθέσεις από τους Χούθι. 

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ερυθρά Θάλασσα και η ένωση με τη Μεσόγειο 

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού, ανάμεσα στην βορειοανατολική Αφρική και την νοτιοδυτική Ασία. Η είσοδός της στον Ινδικό είναι μέσω του στενού Μπαμπ ελ Μαντάμπ και του κόλπου του Άντεν ενώ με τη Μεσόγειο συνδέεται μέσω της διώρυγας του Σουέζ. 

eruthra-thalassa
Ερυθρά Θάλασσα | Shutterstock

Από τα ανατολικά η Ερυθρά Θάλασσα βρέχει: 

  • Σαουδική Αραβία 
  • Υεμένη 
  • Ισραήλ
  • Ιορδανία

Από τα δυτικά: 

  • Αίγυπτος
  • Σουδάν 
  • Ερυθραία 
  • Τζιμπουτί 

Ερυθρά Θάλασσα: 12% του παγκόσμιου εμπορίου 

Μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έρχονται στη Μεσόγειο τα εμπορικά πλοία και αποτελεί κεντρικό κόμβο στις μεταφορές. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια των μεταφορών με αποτέλεσμα εταιρείες να ανακοινώνουν πως δεν θα διανύουν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Η εναλλακτική διαδρομή με τον γύρο της Αφρικής αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος. 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως -Maersk, Hapag-Lloyd, CMA CGM Group και Evergreen- ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας υπό το φόβο των επιθέσεων των Χούθι. Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο – μια κίνηση που προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μέσω της Ερυθράς Θάλασσας διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του 30% της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως.

eruthra-thalassa-xartis
Χάρτης της Ερυθράς Θάλασσας | Shutterstock

Ποιοι είναι οι Χούθι και πότε θα σταματήσουν τις επιθέσεις 

Το κίνημα των Χούθι (Υποστηρικτές του Θεού) εμφανίστηκε το 1990 και είναι η μία πλευρά του εμφυλίου στην Υεμένη που μαίνεται εδώ και 10 χρόνια. Δημιουργήθηκαν για την αναβίωση ενός τμήματος του σιιτικού Ισλάμ, του Ζαϊνισμού και υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Το κίνημα του Αλ Χούθι ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τους Ζαϊντί και να αντισταθεί στον ριζοσπαστικό σουνισμό. Έχοντας ενθάρρυνση από τις πρώτες διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, πήραν τον έλεγχο της βόρειας επαρχίας Saada και ζήτησαν το τέλος του καθεστώτος του Σάλεχ.

Οι Χούθι ξαναχτύπησαν το 2014, παίρνοντας τον έλεγχο τμημάτων της Σαναά, της πρωτεύουσας της Υεμένης, πριν τελικά εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος Hadi κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία, η οποία εξαπέλυσε πόλεμο κατόπιν αιτήματός του, το 2015. Μια κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε τελικά το 2022. Έληξε μετά από έξι μήνες, αλλά τα αντιμαχόμενα μέρη δεν επέστρεψαν σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Μετά την κατάπαυση του πυρός, οι Χούθι έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.

Οι Χούθι πλέον πραγματοποιούν καθημερινές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, από τις 9 Δεκεμβρίου 2023. Λένε ότι θα υποχωρήσουν μόνο όταν το Ισραήλ επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα. Τα χτυπήματά τους θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο να πλήξουν οικονομικά τους συμμάχους του Ισραήλ, με την ελπίδα ότι θα το πιέσουν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του θύλακα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA