Μενού
erdogan biden 2
Συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στο Βίλνιους | AP
  • Α-
  • Α+

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τόνισε ότι θεωρεί πως είναι ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ και πρόσθεσε πως θεωρεί αυτή τη συνάντηση ως «το πρώτο βήμα προς αυτό».

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, ήταν «προθέρμανση» ενώ πρόσθεσε πως «τώρα ξεκινάμε μία νέα διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ηγεσία του και την διπλωματία του κατά τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ κατέληξε ότι προσβλέπει σε επόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

Ευχές Ερντογάν σε Μπάιντεν

Eπιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του «καλή τύχη» ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές του 2024.

«Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του και πρόσθεσε: «και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη».

Ο Μπάιντεν απάντησε γελώντας:«Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA