Μενού
Μαθητής στην Κίνα
Κίνα | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημέρωσε πως ζήτησε από την Κίνα περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα αναπνευστικής νόσου και τύπους πνευμονίας μεταξύ παιδιών στη χώρα. 

Αξιωματούχοι από την Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Κίνας ανέφεραν μία άνοδο στις αναπνευστικές νόσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ο ΠΟΥ, σε ανακοίνωσή του. 

«Οι κινεζικές Αρχές επέρριψαν αυτή την άνοδο στην άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, όπως η γρίπη, μία κοινή βακτηριακή  λοίμωξη που προσβάλλει μικρότερα παιδιά, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τον SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί την COVID-19)» επεσήμανε, ειδικότερα. 

Συρροές μη διαγνωσμένων κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας έχουν αναφερθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, λέει ο Οργανισμός, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτές σχετίζονται με τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν «ένα εκτεταμένο ξέσπασμα μιας αδιάγνωστης αναπνευστικής νόσου σε διάφορες περιοχές της Κίνας», σύμφωνα με το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Ασθενειών της Διεθνούς Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, γνωστό ως ProMED.

«Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η επιδημία, καθώς θα ήταν ασυνήθιστο να προσβληθούν τόσα πολλά παιδιά τόσο γρήγορα» συμπληρώθηκε, αλλά το ό,τι μιλάμε για παιδιά σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κυκλοφορία στα σχολεία. 

Η Κίνα διατήρησε την zero-Covid πολιτική της, η οποία χαρακτηριζόταν από αυστηρά lockdown, καραντίνες, μαζικά τεστ και αυστηρό εντοπισμό επαφών κρουσμάτων, μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο - διάστημα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες. 

Αυτά τα μέτρα κατά του κορονοϊού περιόριζαν την εξάπλωση και των κοινών μικροβίων, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργώντας ένα «κενό ανοσίας» που έκανε τον πληθυσμό πιο ευπαθή, όταν επέστρεψε στην κανονικότητα. 

Η ProMED ανέφερε ότι αναμένει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το εύρος του προβλήματος, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να προβεί σε προβλέψεις ή εικασίες.

Ο ΠΟΥ, από πλευράς του, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει από την Κίνα επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες και εργαστηριακά αποτελέσματα για τα περιστατικά, λεπτομέρειες σχετικά με τις τάσεις στην κυκλοφορία των παθογόνων και την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Οργανισμός, τέλος, συμβούλευσε τους κατοίκους της χώρας να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των συνιστώμενων εμβολίων, της παραμονής στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι, της χρήσης μάσκας όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους και του τακτικού πλυσίματος των χεριών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA