Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, σε σχόλιά του που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ότι το Κίεβο άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας», αναφερόμενος σε «χτυπήματα» της Ουκρανίας σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα δώσει απάντηση, πλήττοντας «τους πιο ευαίσθητους οικονομικούς τομείς» της.
Φέτος το καλοκαίρι η Ουκρανία κλιμάκωσε μια εκστρατεία με πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικές οικονομικές υποδομές, περιλαμβανομένων διυλιστηρίων πετρελαίου και αποθηκών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, επιδιώκοντας να καταστρέψει υποδομές για τις οποίες λέει πως έχουν κεντρική θέση στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Η Ρωσία απάντησε με πλήγματα εναντίον ουκρανικών οικονομικών υποδομών, περιλαμβανομένων των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
«Το καθεστώς του Κιέβου βάλθηκε να βλάψει την οικονομία μας. Τι έκανε; Άνοιξε το ίδιο αυτό το κουτί της Πανδώρας. Τώρα λοιπόν, ας περιμένετε μια απάντηση που θα στοχοθετήσει τους πιο ευαίσθητους οικονομικούς τομείς σας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχόλια που έκανε σε δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι τα πλήγματα, τα οποία είχαν στόχο ουκρανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν θα προκαλέσουν παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, επειδή η Ρωσία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές, παρόλο που το Κίεβο έχει στοχοθετήσει ρωσικές υποδομές εξαγωγής δημητριακών.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις αναφορικά με τη μεταφορά των προϊόντων μας, αλλά θα επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Η Ρωσία και η Ουκρανία τηρούσαν προηγουμένως μια συμφωνία, η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, για την προστασία των εξαγωγών δημητριακών από τη Μαύρη Θάλασσα. Όμως η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία το 2023.
Ο ρώσος ηγέτης επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά στη βάση «της πραγματικότητας στο πεδίο» μάλλον, παρά αυτών που αποκάλεσε «εξωτικές» προτάσεις, οι οποίες είπε πως έγιναν από την Ουκρανία μέσω μεσολαβητών.
- «Η αόρατη παρενόχληση»: Γιατί τα έξυπνα γυαλιά της Meta αποκαλούνται «γυαλιά για ηδονοβλεψίες»
- Το συγκινητικό μήνυμα του Καρπετόπουλου για τον Αντώνη Πανούτσο: «Σεβασμό στη μάχη του»
- Ο δολοφόνος που σκοτώνει όποιον κάθεται στην καρέκλα του, εδώ και 300 χρόνια: Η κατάρα του Busby Stoop
- Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του Μικρούτσικου και του Ελευθερίου για τον πιο αδικημένο Έλληνα αγωνιστή
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.