Μενού
Νεκροτομείο
Νεκροτομείο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία σοκαριστική υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία, όπου ένας νεκρόφιλος βίαζε τα πτώματα ασθενών δημόσιου νοσοκομείου επί 15 χρόνια, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός. 

Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών επέτρεψε στον δολοφόνο και νεκρόφιλο Ντέιβιντ Φούλερ να δρα για 15 χρόνια, έχοντας βιάσει πάνω από εκατό πτώματα γυναικών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέφερε η Independent.

Δρούσε ανενόχλητος

Ο 68χρονος ηλεκτρολόγος από το ανατολικό Σάσεξ καταδικάστηκε σε ισόβια το 2021, αφού η αστυνομία ανέκτησε μία συλλογή φωτογραφιών όπου είχε απαθανατίσει τις ειδεχθείς πράξεις του. Η έρευνα που διατάχθηκε θέλει να απαντήσει στο ερώτημα του πώς ο Φούλερ κατάφερε να δρα απαρατήρητος για τόσα χρόνια.

Σύμφωνα με την αναφορά που παρουσιάστηκε ενώπιον αρμόδιας επιτροπής, «οι αποτυχίες της διοίκησης, των κανονισμών, η αποτυχία να τηρηθούν τα δέοντα μέτρα και διαδικασίες, από κοινού με μία έλλειψη περιέργειας, συνείσφεραν στη δημιουργία του περιβάλλοντος όπου μπορούσε να δρα για 15 χρόνια χωρίς καν να τον υποπτευθεί κανείς».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της αναφοράς, Σερ Τζόναθαν Μάικλ, οι αρμόδιοι αμέλησαν σε πολλές περιπτώσεις να εξετάσουν τις ύποπτες συνθήκες, όπως το γιατί ο Φούλερ έμενε πολύ συχνά στο νεκροτομείο μετά το πέρας του ωραρίου του.

«Κανείς δεν πρόσεχε ποιος είχε πρόσβαση στο νεκροτομείο. Ο Φούλερ είχε μπει στο χώρο 444 φορές μέσα σε έναν χρόνο και δεν τον υποπτεύθηκε κανείς», δήλωσε. 

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν μαρτυρίες από περίπου 200 άτομα και χιλιάδες έντυπα που κατέγραφαν το ιστορικό λειτουργίας. Με βάση αυτά, φάνηκε ότι το προσωπικό του νεκροτομείου εργαζόταν υπό πολύ χαλαρή έως καθόλου εποπτεία, ενώ πολύ συχνά παραβίαζαν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Ο ίδιος ο Φούλερ κατέθεσε πως είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση μέχρι και στα αρχεία των νεκρών, τα οποία εξέταζε για να σιγουρεύει ότι το επόμενο θύμα του δεν είχε κάποια επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια, ενώ είχε καταφέρει να κλειδώνει την είσοδο του νεκροτομείου από το εσωτερικό.

Οι συστάσεις της επιτροπής

Η αρμόδια επιτροπή υπέβαλλε συστάσεις προς το νοσοκομείο, ζητώντας την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε όλους τους χώρους του νεκροτομείου, και επισημαίνοντας πως οποιοδήποτε εξωτερικός συνεργάτης ή υπάλληλος του νοσοκομείου πρέπει πάντα να συνοδεύεται από ένα μέλος του προσωπικού.

Ο Φούλερ είχε συνταράξει τη βρετανική κοινωνία το 2020, όταν συνελήφθη για τα εγκλήματά του, τα μισά από τα οποία είχε διαπράξει μεταξύ του 2018 και του 2020. Ο 68χρονος είχε κακοποιήσει πάνω από εκατό πτώματα γυναικών και κοριτσιών στο νεκροτομείο, ενώ έβγαζε φωτογραφίες και κατέγραφε σε βίντεο τις πράξεις του.

Ακόμα πιο φρικιαστικό είναι το γεγονός πως ο Φούλερ δούλευε στο εν λόγω νοσοκομείο για πάνω από δύο δεκαετίες, από το 1989. «Η υπόθεση αυτή είναι μία υπενθύμιση για τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να κρύβονται σε οργανισμούς φαινομενικά εύρυθμους», είπε ο Σερ Μάικλ.

Οι δολοφονίες

Τα πεπραγμένα του Φούλερ όμως εντός του συστήματος υγείας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου. Όταν οι αρχές ερευνούσαν το οικογενειακό διαμέρισμα του άντρα, είχαν εφορμηθεί από ένα διπλό φονικό που είχε διαπράξει ο Φούλερ τη δεκαετία του 1980, ενώ ανέκτησαν και 818.000 φωτογραφίες και 504 βίντεο με τις πράξεις του.

Όπως αποδείχθηκε, ο άντρας είχε δολοφονήσει και βιάσει δύο κοπέλες στην περιοχή του Τέρνμπριτζ Ουέλς το 1987, την 25χρονη Γουέντι Νελ και την 20χρονη Κάρολιν Πιρς, σε διάστημα περίπου πέντε μηνών. Την σύλληψη του Φούλερ έκανε δυνατή η πρόοδος στη γενετική, αφού η σύνδεσή του με τους δύο φόνους δεν ήταν γνωστή παρά μόνο όταν τεστ DNA εντόπισε γενετικό του υλικό στις σκηνές του εγκλήματος και στα σώματα των γυναικών.

Ο 68χρονος δήλωσε ένοχος κατά τη δίκη του τον Νοέμβριο του 2021, ενώ ομολόγησε και επιπλέον εγκλήματα, και συγκεκριμένα στην κακοποίηση άλλων 23 νεκρών γυναικών την περίοδο 2007 - 2020. Στην επόμενή της φάση, η έρευνα θα στρέψει το στόχαστρό της πάνω στο σύστημα δημόσιας υγείας γενικότερα, για να έρθουν στο φως παρόμοιες περιπτώσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από την χρόνια κακοδιαχείριση.

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA