Ο Λίβανος έχει μπει στο στόχαστρο του Ισραήλ για μία ακόμα ημέρα, καθώς οι IDF σφυροκοπούν διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ φαίνεται να επικεντρώνονται στην πόλη Μπααλμπέκ, στα ανατολικά της χώρας.
Σε δύο τοποθεσίες της περιοχής Μπααλμπέκ - Χερμέλ που μπήκαν στο στόχαστρο των επιδρομών σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τους μαζικούς βομβαρδισμούς του στα προπύργια της Χεζμπολάχ.
Σε έναν «προκαταρκτικό απολογισμό» το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «επιδρομές του ισραηλινού εχθρού» στις οποίες σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι στο χωριό Αμχάζ και άλλοι δύο στο χωριό Σαράουνα.
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδιδε για πλήγματα σε αρκετές ανατολικές περιοχές της χώρας, για τα οποία δεν είχαν προηγηθεί από τον ισραηλινό στρατό εντολές εκκένωσης.
Σήμερα αεροπορική επιδρομή είχε επίσης στόχο ένα κτίριο στην Τύρο, παράκτια πόλη του νοτίου Λιβάνου, όπως διαπίστωσε φωτογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο σε αυτή την πόλη που αποτελεί στόχο τις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.
Η επιδρομή έπληξε ένα κτίριο στην παραλία, το οποίο κατέρρευσε μέσα σε ένα σύννεφο καπνού, με τους διασώστες να παρεμβαίνουν στην περιοχή για να ανασύρουν θύματα από τα ερείπια, σύμφωνα με τον φωτογράφο. Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης του ισραηλινού στρατού, ο οποίος δηλώνει ότι στόχος του είναι η Χεζμπολάχ.
Παράλληλα, την πόλη Μπααλμπέκ, τη μεγαλύτερη στα ανατολικά, έχουν εγκαταλείψει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετά τις ισραηλινές εκκλήσεις για αναγκαστική εκτόπιση της πόλης και των γύρω χωριών.
«Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο»
Ήδη την Τετάρτη και την Πέμπτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί σε στόχους της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ στην περιοχή και ακολούθησαν πλήγματα στην πόλη.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera ην Τετάρτη, η αρχική εντολή εκτοπισμού προκάλεσε άμεση ανησυχία. «Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, τρέχουν γύρω γύρω σε σύγχυση, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να ξέρουν πού να πάνε ή τι να κάνουν», δήλωσε η Roula Zeaiter, υπεύθυνη προγράμματος της RDFL (The Lebanese Women Democratic Gathering).
Η ίδια περιέγραψε ακόμα πώς οι πολυσύχναστες γειτονιές, πολλές από τις οποίες φιλοξενούσαν εκτοπισμένες οικογένειες που διέφευγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα νότια του Λιβάνου και τις γύρω περιοχές, άδειασαν γρήγορα.
«Λίγα λεπτά αφότου δόθηκε η εντολή να φύγουν, οι δρόμοι γέμισαν με ανθρώπους που άρπαζαν τα πράγματά τους, κλείδωναν τα σπίτια τους και έκλειναν τα καταστήματά τους», δήλωσε η Zeaiter στην οργάνωση-εταίρο της RDFL, ActionAid.
«Τρέχουμε σαν φοβισμένα ποντίκια, μετακινούμενοι από μέρος σε μέρος. Ο Λίβανος γίνεται σαν τη Γάζα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να χρησιμοποιούν την ίδια τακτική», ανέφερε επίσης.
Λίγες ώρες μετά το κάλεσμα για αναγκαστική εκτόπιση την Τετάρτη, αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν την πόλη και τα περίχωρά της, επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Μπααλμπέκ, Μουσταφά αλ-Σαλ. Συνολικά 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους οκτώ γυναίκες, ανέφερε το λιβανέζικο υπουργείο Δημόσιας Υγείας.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού για την αραβική γλώσσα, Avichay Adraee, αναφέρει:
«Επείγουσα προειδοποίηση στους κατοίκους του Μπααλμπέκ, του Ain Borzai και του Durrus
Βρίσκεστε σε μια ζώνη μάχης όπου ο Ισραηλινός Στρατός σκοπεύει να επιτεθεί και να στοχεύσει τις υποδομές, τα συμφέροντα, τις εγκαταστάσεις και τα μέσα μάχης της Χεζμπολάχ και δεν σκοπεύει να σας βλάψει.
Η παραμονή στην κόκκινη ζώνη εκθέτει εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας σε κίνδυνο. Για την ασφάλειά σας, σας προτρέπουμε να εκκενώσετε αμέσως τα σπίτια σας και να απομακρυνθείτε από αυτές τις περιοχές».
Μπααλμπέκ: Μία πόλη με χιλιάδες χρόνια ιστορίας
Η πόλη των περίπου 80.000 κατοίκων δεσπόζει στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο. Το Μπααλμπέκ θεωρείται μέρος της καρδιάς της ομάδας Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα.
Πιστεύεται ότι είναι μια αρχαία φοινικική πόλη και φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά ερείπια στον κόσμο, όπως ο ναός του Βάκχου.
Το Μπααλμπέκ ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1984 για το αρχαίο ρωμαϊκό συγκρότημα ναών του. Η UNESCO περιγράφει αυτούς τους ναούς ως «ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αυτοκρατορικής ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στο απόγειό της», ενώ προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Ο τουρισμός στηρίζει μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού, όπως επίσης η γεωργία και οι παραδοσιακές τέχνες, όπως η χαλκοποιία και η χαλκοτεχνία.
Καθώς το Ισραήλ στοχεύει το Μπααλμπέκ, ορισμένοι κάτοικοι βρίσκουν καταφύγιο στους ναούς με την ελπίδα ότι το καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς των ερειπίων θα μπορούσε να προσδώσει προστασία, αναφέρει το NPR.
Λίβανος: Γιατί το Ισραήλ στοχεύει το Μπααλμπέκ;
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Χεζμπολάχ διαθέτει στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη. «Νωρίτερα σήμερα η πολεμική αεροπορία έπληξε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και τρομοκρατικές υποδομές που χρησιμοποιούσε η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στις περιοχές Μπααλμπέκ βαθιά στο Λίβανο και Ναμπατιέ στο νότιο Λίβανο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.
Το Ισραήλ όμως δεν έδινε πάντα εντολές εκκένωσης κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στο Λίβανο. Την Τρίτη, πριν δοθεί εντολή εκκένωσης στους κατοίκους του Μπααλμπέκ, οι IDF έπληξαν πολλές πόλεις στην κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώνοντας 60 άτομα. Καμία από αυτές τις πόλεις δεν έλαβε προειδοποίηση.
Ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στοχεύει τη Χεζμπολάχ, οι κάτοικοι των πόλεων που έχουν στοχοποιηθεί, Λιβανέζοι αξιωματούχοι και οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είναι αδιάκριτες.
Πάντως, υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που το Ισραήλ έπληξε στόχους αμάχων χωρίς προειδοποίηση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στη Χαρέτ Σάιντα στη Σιδώνα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Ένας κάτοικος δήλωσε στο AP ότι τα θύματα ήταν άμαχοι.
Στα μέσα Οκτωβρίου, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε μια απροειδοποίητη επίθεση στο κατά κύριο λόγο χριστιανικό χωριό Αϊτού στο βόρειο Λίβανο. Το χτύπημα έπληξε ένα σπίτι που είχε νοικιαστεί σε εκτοπισμένες οικογένειες. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση.
Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε περιοχή κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια υγειονομική μονάδα του Λιβάνου, στην πρωτεύουσα Βηρυτό.
Παρόλο που είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τα νότια προάστια πριν αυτά πληγούν από βαριά πλήγματα, η επίθεση γύρω από το νοσοκομείο έγινε χωρίς προειδοποίηση.
Στο Λίβανο, τουλάχιστον 2.867 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 13.047 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Περισσότεροι από 188.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε αυτό το διάστημα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.